Maleisische leider Anwar vrijgelaten

Het Hooggerechtshof van Maleisië heeft vandaag Anwar Ibrahim, de voormalige Maleisische vice-premier en oud-minister van Financiën, na meer dan zes jaar gevangenschap onverwacht vrijgelaten.

Anwar zat nog een straf van negen jaar uit wegens homoseksuele handelingen. Volgens het Hof zijn die beschuldigingen onterecht. Het meent nu dat er onvoldoende bewijzen zijn geleverd.

Het oordeel van de Hof komt als een grote verrassing en duidt mogelijk op een grotere onafhankelijkheid van het Maleisische rechtsstelsel onder de nieuwe premier Abdullah Ahmad Badawi. Volgens het Hof zijn de bewijzen tegen Anwar, die eerder werd veroordeeld wegens corruptie, onvoldoende omdat de kroongetuige in het proces tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd. Het gaat daarbij om een voormalige chauffeur die heeft verklaard seks met Anwar te hebben gehad. In de moslimstaat Maleisië staan hoge straffen op sodomie.

De inmiddels 57-jarige Anwar, die op de dag af zes jaar geleden door de opperste leider van Maleisië, de vorig jaar teruggetreden Mahathir Mohammad, na een breed uitgemeten ruzie uit zijn functie werd ontheven, is meerdere keren tegen zijn veroordelingen in beroep gegaan. De Maleisische oppositie, maar ook de internationale politiek, heeft altijd gesproken van een politieke veroordeling in een poging de democratiseringsbeweging in Maleisië, die eind jaren negentig bijzonder krachtig was, de mond te snoeren.

De zichtbaar verzwakte Anwar – hij verscheen voor de rechter in een rolstoel en met een nekrol – werd eind jaren negentig nog gezien als de vrijwel zekere opvolger van Mahahthir. Zijn ontslag in 1998 lokte massale straatprotesten uit tegen de Maleisische regering en dompelde het land in een diepe politieke crisis. Maar in de daarop volgende jaren nam de uitgesproken Mahathir tal van de thema's van Anwar, zoals de strijd tegen de corruptie en ongelijkheid, over.

Toch toonde Anwar bij zijn vrijlating geen wrok. Over zijn voormalige baas en politieke rivaal zijn hij: ,,Ik ben niet boos op hem. Gun hem zijn pensioen. Ik voel mij gerehabiliteerd. Dit heeft uitsluitend met het recht te maken.'' Maar de huidige premier Badawi prees hij voor zijn onafhankelijkheid: ,,Ik moet zeggen dat zijn voorganger de veranderingen en hervormingen niet zou hebben doorgevoerd. Ik moet de premier prijzen voor het feit dat hij zich buiten de rechtsgang heeft gehouden.''

Naar verwachting zal Anwar meteen naar Duitsland reizen om zich te laten behandelen aan rugklachten die hij tijdens zijn arrestatie zegt te hebben opgelopen. Daarbij zou hij door de voormalige politiechef van Maleisië zijn mishandeld.