Lening te koop

Het officiële Chinese persbureau Xinhua heeft vandaag bekendgemaakt dat vice-gouverneur Wang Zhonglu van de Oost-Chinese provincie Zhejiang is veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen ter waarde van zo'n 39.000 euro. Hij kreeg het geld van een aannemer in ruil voor de goedkeuring van een serie leningen, verstrekt door de provinciale investeringsmaatschappij die hij tussen 1993 en 1998 leidde. De leningen leverden uiteindelijk een verlies van tegen de 4,5 miljoen euro op voor de investeringsmaatschappij, maar dat heeft hem persoonlijk nooit geschaad: hij stroomde gewoon door naar het hoge ambt van vice-gouverneur.

Het geval Wang werpt licht op de vraag waarom het bijvoorbeeld voor de vier grote Chinese staatsbanken zo moeilijk is het aantal slechte leningen structureel te verminderen. Sommige buitenlandse experts schatten dat ruim 40 procent van de leningen slecht is. Ook China zelf beschouwt de slechte leningen als een van de tijdbommen onder zijn maatschappelijke stabiliteit.

Leden van de communistische partij maken carrière via een aantal maatschappelijke posten, onder meer bij staatsbanken en investeringsmaatschappijen, waarbij ze vaak niet langer dan vier of vijf jaar op dezelfde plek zitten. Die tijd gebruiken de meer corrupte partijleden om zich persoonlijk zo veel mogelijk te verrijken.

Maar ook functionarissen die niet zozeer uit zijn op persoonlijk gewin staan onder grote druk van de partij en van staatsbedrijven om leningen eerder op basis van politieke prioriteiten dan op basis van economische principes te verlenen. En daardoor hebben gezonde privé-bedrijven in China juist weer nauwelijks toegang tot leningen van staatsbanken.