Kroaten pakken Boškovski op

In Kroatië is de voormalige Macedonische minister van Binnenlandse Zaken Ljube Boškovski gearresteerd. Hij wordt door de Macedonische justitie gezocht wegens de moord op zeven Aziatische immigranten.

Boškovski, die naast het Macedonische ook het Kroatische staatsburgerschap bezit, werd opgepakt in zijn huis in het noorden van Istrië. Hij was minister in het kabinet van de nationalistische premier Ljupco Georgievski, die tot eind 2002 regeerde. Als minister stond Boškovski bekend als een ultranationalist. Tijdens het conflict met de Albanese minderheid in 2001 stichtte hij een beruchte militie, de Leeuwen, die hij tot de tanden bewapende en die zich onderscheidde door gewelddaden tegen Albanezen.

Boškovski nam de wijk naar Kroatië toen in mei van dit jaar in Skopje een schandaal werd onthuld. In maart 2002 werden in een dorp bij Skopje bij een actie van de Macedonische politie zeven Aziaten doodgeschoten – zes Pakistanen en een Indiër. De Macedonische regering meldde dat het om islamitische terroristen ging, die een actie voorbereidden tegen de Amerikaanse ambassade. De Macedonische politie had lucht gekregen van die actie. Alle terroristen waren in het vuurgevecht gedood.

In mei van dit jaar bleek dat de slachtoffers geen terroristen waren geweest, maar onschuldige en onbewapende illegalen, die, op weg naar West-Europa, op de grens van Bulgarije en Macedonië waren onderschept en opgepakt.

De illegalen werden enige tijd in een flat in Skopje vastgehouden, vervolgens door leden van de Leeuwen-militie naar het dorp gebracht en daar in koelen bloede vermoord. Daarna werden her en der wapens neergelegd om het bloedbad aan de buitenwereld te kunnen presenteren als een geslaagde actie tegen gevaarlijke internationale terroristen. Doel van de actie was in een goed blaadje te raken bij de VS door aan te tonen dat ook Macedonië zijn steentje bijdraagt aan de strijd tegen het internationale terrorisme. Het hele drama was volgens de Macedonische justitie in scène gezet door Boškovski.

Omdat Kroatië geen Kroatische staatsburgers mag uitleveren heeft Macedonië de regering in Zagreb gevraagd Boškovski te berechten.