Kenny sterft weer elke dag

In South Park is eindelijk het jaar 2000 aangebroken. Het dikke jongetje Cartman krijgt van de Tandenfee twee dollar voor een tand onder zijn kussen, dus verzamelen zijn vrienden 112 tanden. Zo verdienen ze geld voor de nieuwste spelcomputer van Sega, de Dreamcast. Het is jammer dat Veronica pas nu het vierde seizoen uitzendt van de grappige tekenfilmserie South Park. Een van de leuke dingen is dat de verhaaltjes vaak verwijzen naar actuele zaken en met een achterstand van vier jaar is die lol er wel een beetje af. Dreamcasts bestaan niet meer en iedereen in Nederland was South Park een beetje vergeten na hun speelfilm Bigger, longer & uncut (2000).

South Park is gemaakt in een primitieve stijl met poppetjes die niet lopen maar voortschuiven en hoofden die bewegen als uitgeknipte cirkels. En natuurlijk met de krijsende stemmen van de makers Trey Parker en Matt Stone. In Amerika zijn intussen 120 afleveringen uitgezonden, waaronder begin dit jaar The passion of the jew, een felle satire op de Jezusfilm van Mel Gibson. Jezus is trouwens een van de vaste bewoners van het Amerikaanse bergdorpje South Park. Net als een achterlijke politieman, een showpolitica als burgemeester en een schoolkok die zingt met de stem van soulzanger Isaac Hayes.

South Park bevat veel satire over hedendaags rechts Amerika. Elke aflevering heeft een `wijze' les die met veel ironie wordt gebracht. De humor is absurd en vaak even grof als de tekenstijl. Joden, christenen, moslims, homo's, filmsterren, niemand wordt ontzien en het geweld is zo bruut dat het komisch wordt. Echt vieze woorden gebruiken de jongens niet, dat mag zelfs niet op abonneezender Comedy Central.

In oktober komt de tweede film van Parker en Stone uit waarin Bush, het wereldwijde terrorisme en de Koreaanse dictator Kim Jong-Il er van langs krijgen. Het is een marionettenfilm – zoals de oude Thunderbirds – en zonder de vier achtjarige vriendjes Stan, Kyle, Kenny en Cartman.

Maar, o mijn god, in South Park sterft de mompelende Kenny vanaf vandaag weer iedere dag.

South Park, vanaf vandaag elke werkdag, Veronica, 18.00-18.25u. Herhaling rond middernacht.

    • Dirk Limburg