Justitie: geen fraude gebleken bij LPF

De stukken die voormalig LPF-voorzitter Fabius heeft overhandigd aan de politie, zijn voor het openbaar ministerie in Rotterdam geen aanleiding voor een onderzoek naar fraude in de administratie van de LPF.

Dat heeft heeft het OM gisteren laten weten. Uit de overhandigde stukken kan volgens het OM geen vermoeden van een strafbaar feit worden afgeleid. Ook verder zijn er volgens het OM ,,geen feiten en omstandigheden die een verdenking rechtvaardigen.'' Het oriënterend onderzoek is nu afgesloten.

Het inleveren van het dossier bij het OM was vorige maand de opmaat voor de scheuring tussen de LPF-fractie in de Tweede Kamer en de politieke partij LPF. De acht Kamerleden zegden hun lidmaatschap van de LPF op vanwege de aanhoudende machtsstrijd en de financiële en administratieve chaos op het partijkantoor.

Vorige maand wees de rechter in Rotterdam een faillissementsaanvraag van de politieke partij af, omdat de leden zich daarover niet hadden uitgesproken. Volgens de deze week afgetreden LPF-voorzitter Belder en partijdirecteur Both zijn inmiddels delen van de administratie kwijt of vernietigd.

Het OM onderstreept dat het ex-bestuurslid geen aangifte heeft willen doen. Fabius heeft dat eerder zelf ook gezegd. De ingeleverde stukken heeft het OM teruggestuurd. Volgens Kamerlid Van As heeft het OM zich ,,er met een Jantje van Leiden van af gemaakt''.

Naar nu blijkt meldde zich tijdens het oriënterend onderzoek nóg een LPF-lid bij het OM. Deze stelde volgens het OM stukken in het vooruitzicht en kondigde ook aan aangifte te zullen doen. Deze anonymus zou ook geen aangifte meer willen doen.

De Kamerfractie bereiden nu de oprichting van een nieuwe partij voor. Van As is nog bezig met de samenstelling van een commissie van `wijze mannen' uit verschillende stromingen onder de voormalige aanhangers van Pim Fortuyn. Van As spreekt daarover onder meer met Leefbaar Rotterdam, de partij waarvoor Pim Fortuyn in 2002 in de gemeenteraad van die stad werd gekozen.

Volgens een peiling van onderzoeksbureau Interview/NSS van vorige week, zou de LPF in de Tweede Kamer nog maar één zetel overhouden van de huidige acht, als er nu verkiezingen zouden zijn.