`Ik houd mij het liefst bezig met complexe, schijnbaar onoplosbare maatschappelijke vraagstukken'

Geert! De schijnwerpers houden van je, de camera's aanbidden je! Die jaloerse Jozias snapt het wel niet, maar ik weet haarfijn hoe het komt. 't Komt door je amfibieachtigheid. Je bent als het ware twee in één. De eerste persoon in je lijkt zich van een vreemde planeet pardoes in ons midden te hebben gestort, wat natuurlijk ook zo is met Venlo als uitvalsbasis en dat haar van je als vliegwiel. Met grote ogen kijk je rond, als een boreling die alles voor het eerst meemaakt, je verwonderend over dat gekke Hollandje met zijn linkse dijken, progressieve tulpen en paarse molens.

De tweede persoon in je is Hollands, oer-Hollands, ons allemaal zwaar vertrouwd. In elke periode en elk milieu hangen er in onze polders wel types als jij rond, klaar om uit de coulissen te springen, lachwekkende betweters die zelf niet doorhebben dat ze lachwekkend zijn en die maar weinig weten zodat ze makkelijk alles beter kunnen weten. Hadjememaar, het schele neefje tussen de schuifdeuren.

Ik voorspel je een grote toekomst, Geert, gezien de onverzadigbare behoefte van het Hollandse publiek om achter gekken en domoren aan te hollen.

Blonde Geert! Durfal van me! Knuffelgeert! De camera's aanbidden je omdat jij de camera's aanbidt. De journalisten zijn dol op je omdat je het zo overzichtelijk houdt. De pagina op je website waarop je `publicaties' vermeld worden is blanco. De pagina `Wie ben ik' beslaat maar een halve pagina. De pagina `Waar sta ik voor' bevat niet meer dan tien stellingen. Waaruit in elk geval blijkt dat je tot tien kunt tellen.

Punt twee van je totaalprogramma luidt: ,,Turkije mag nooit lid worden van de EU.'' Dat is duidelijk genoeg. De grote Atatürk heeft voor niets geleefd. Maar hoe moet ik je geopolitieke en historische zienerschap rijmen met punt drie, meteen daarop? Punt drie luidt: ,,De maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen moet omhoog.'' Is dat niet wat al te kort door de bocht? Is het soms experimentele poëzie?

Ik kon het pas rijmen, Geert, toen ik in je superkorte autobiografie las met hoeveel plezier je al je baanbrekende Kamerwerk verricht: ,,Het is mij de vele lange autoritten vanuit mijn woonplaats Venlo naar Den Haag meer dan waard.''

Weer een complex vraagstuk opgelost! Het gaat je onderweg niet snel genoeg! Vol vaart wil je op Den Haag af en niet met dat sukkelgangetje dat zo weinig bevorderlijk is voor woeste dromen achter het stuur. Op de uitvalsweg bij Venlo wil je al zwelgen in je Schwarzeneggerschap. Hoe dichter je Den Haag nadert, Geert, hoe heviger het gevoel dient te worden dat je voorbestemd bent tot redder des vaderlands. Het beukt door je dynamische coureurskop. Michiel Adriaenszoon Wilders, Geert van Schaffelaar, Anton Wilders, Geert Fortuyn. En zulke dromen zou iemand belemmeren met een snelheidsbeperking? Wie jou afremt raakt de Turk nooit kwijt.

    • Gerrit Komrij