Hollanddoop voor Chinezen

27 Europese landen hebben gisteren van China de `status voor vrij toerisme' gekregen. Een eerste groep Chinezen pakte meteen het vliegtuig naar Nederland.

Future Glory Group heet het reisgezelschap en Maggie Wei (33) is een van hen. Ze heeft haar eigen reisbureau in Peking, is nog nooit buiten China geweest, maar ondergaat de aankomst op Schiphol heel koeltjes, alsof ze al jaren de wereld rondreist. ,,Nee, ik raak er nog niet opgewonden van, misschien als we het vliegveld verlaten.'' Een van haar reisgenoten doet wat hij in China ook zou doen: hij spuugt bekwaam een vette fluim in de prullenbak naast de roltrap.

Een gezelschap van 65 Chinezen reisde gisteren van Peking naar Amsterdam als voorhoede van een invasie van toeristen die Nederland te wachten staat. In het `Rijksmuseum op Schiphol' – een groot formaat vitrine met enkele Hollandse meesters als lokkertjes voor het echte `Rijks' – krijgen de Chinezen hun Hollanddoop: meisjes in Volendamse klederdracht maken hun opwachting en hoogwaardigheidsbekleders houden praatjes over klompen, molens en kaas. ,,Chinezen trek je het beste met aloude stereotypen. En met diamanten, die zijn hier veel goedkoper dan in China. De Chinezen die hier naar toe komen zijn veelal big spenders'', zegt de Nederlandse consul-generaal in Shanghai, Jochum Haakma, die bij de ontvangst aanwezig is,

Chinese staatsburgers mochten als toeristen de afgelopen jaren maar naar een beperkt aantal landen vrijelijk reizen, beducht als de autoriteiten waren dat de reizigers niet terug zouden keren. Ook menig ontvangend land hield de Chinezen tegen, bevreesd voor illegale arbeiders. Maar Peking is met een oplossing gekomen in de vorm van de Approved Destination Status (ADS), een bilaterale overeenkomst waarvoor landen zich bij China kunnen melden. De meeste landen in Europa hebben inmiddels deze status van `goedgekeurde bestemming'. Enkele landen, waaronder Duitsland, kregen al eerder de ADS, Nederland en 26 andere volgden gisteren. Groot-Brittannië onderhandelt nog met Peking over de fel begeerde status en ook de Verenigde Staten hebben nog geen ADS-verdrag getekend.

Er valt geld te verdienen aan het Chinese toerisme, veel geld. De Wereld Toerisme Organisatie (WTO) schat dat nu al 20 tot 30 miljoen Chinezen (op een bevolking van 1,3 miljard) rijk genoeg zijn om de wereld rond te reizen en ook gretig zijn dat te doen. Met de huidige onstuimige groei van de Chinese economie zal dit aantal snel groeien.

Van geheel vrij reizen is voorlopig nog geen sprake. Alleen geautoriseerde Chinese reisagenten, die zelf de visa organiseren, mogen de vakanties regelen, voor groepen groter dan 5 personen. De Chinese reizigers moeten een borg achterlaten van omgerekend 3.000 euro, bedoeld om de kosten te dekken als de bezoeker bewust of onbewust langer blijft dan het visum toestaat. Ook wil Peking kapitaalvlucht voorkomen: de Chinese toeristen mogen maximaal 4.100 euro op hun reis uitgeven. In hoeverre China al deze beperkingen kan handhaven als de massastroom uit de Volksrepubliek inderdaad op gang komt, is de vraag.

Voor Nederland is de komst van nieuwe bezoekers zeer welkom, want het nationale toerisme hapt naar adem. Het aantal buitenlandse bezoekers daalde vorig jaar met ruim 500.000 (van 9,59 miljoen naar 9,18 miljoen) en is ver verwijderd van het topjaar 2000 toen 10 miljoen buitenlanders naar Nederland kwamen. Algemeen directeur Hans van Driem van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) rekent op 340.000 Chinese toeristen in 2006 en een half miljoen over vijf jaar. Hij heeft kritiek op de Nederlandse regering die het Chinese potentieel volgens hem onvoldoende beseft. ,,Vergeleken met andere Europese landen hebben wij een zeer klein budget om ons land te promoten. En de visumafhandeling verloopt te traag door de inzet van te weinig personeel op de ambassades.'' Van Driem voorziet een concurrentieslag tussen Europese landen om de gunst van de Chinezen. ,,De snelheid van handelen bepaalt wie er wint.''

Maggie Wei en haar groep blijven maar een dag in Nederland en doen nog een handvol andere Europese landen aan. De Chinese reisbranche verwacht dat Frankrijk, Zwitserland en Italië de grootste trekpleisters voor hun landgenoten zullen zijn. Het NBTC ziet het helemaal zitten met de Chinese toeristen, ook zal het merendeel van hen Nederland links laten liggen. ,,China, jongens, is gewoon erg groot'', zegt Van Driem.

    • Lolke van der Heide