Ha gezellig, inteelt-tv!

Al drie dagen hoop ik op een nieuwe kwestie bij UWV, u weet wel, de uitkeringsinstantie van de wc-rel, die ook journalisten sponsort. Want Gijs Wanders leest het NOS-journaal. En de vraag is: zal hoofdredacteur Laroes de anchor man laten aanschuiven om Nederland te informeren over een nieuw schandaal bij zijn tweede broodheer?

Magazines over showbizz en entertainment doen niet principieel. In Ticket, gisteren voor het eerst uitgezonden bij de AVRO, promootte presentator Tooske de musical Passion van haar tweede baas Joop van den Ende en zagen we Tooske als musicalster nog geen drie minuten later over de premièreloper naar binnen wandelen.

Even ongegeneerd opende RTL Boulevard gisteren met het nieuws dat ,,Gordon, Martijn, Albert en Winston'' radio gaan maken bij Noordzee FM. Beau van Erven Dorens: ,,Zeg, Albert, jij gaat daar toch ook aan meedoen?'' Zodat side kick Albert Verlinde kon aankondigen: ,,Ik ga een weekendprogramma maken, elke zaterdag en zondag van tien tot één!''

Lekker knus. Presentator Albert plugt dj Albert, presentator Tooske promoot broodheer Joop van den Ende. En op dezelfde avond zit acteur Beau (,,Garfield en ik zijn allebei ironisch'') bij presentator Tooske, zit actrice Tooske (,,Ik speel stewardess'') bij presentator Daniëlle van SBS Shownieuws, en pluggen én Beau én Tooske én Daniëlle Birgit, zus van soapie Katja Schuurman. Zangeres Birgit heeft een rol in de nieuwe film Floris en wordt het gezicht van Veronica's Countdown.

Hoeveel inteelt kan een kijker aan?

Showbizzsterren maken promo-tv. Ze hypen elkaar om hot te blijven. Beelden zorgen voor klussen, klussen zorgen voor beelden, en hoe meer beelden hoe meer status. Het is de Wet van de Bekende Nederlander, anders raak je maar vergeten. En de saga scoort: maandag begon Boulevard het nieuwe televisieseizoen met 1.106.000 kijkers.

Bekende Nederlanders zie je in Shownieuws en Boulevard in hun meest gevarieerde soort. Tv-ster, soapie, popster, filmster, crimineel, vj, sporter, politicus of lid van het koningshuis – zodra er een glimpje beeld beschikbaar is, telt elk splintertje nieuws. Premières en veel, heel veel gossip over relaties, trouwerijen, begrafenissen, ruzies en baby's.

Zo weet ik via Shownieuws en Boulevard dat Isa en Antonie zes weken zwanger zijn. Zo weet ik nu ook dat prinses Margarita gisteren verhuisd is omdat ze gestalkt wordt. Op de vlucht voor de agressie van Edwin de Roy van Zuydewijn, wist Boulevard, terwijl Shownieuws het hield op de druk van papparazzi en dat ondersteunde met beelden van Margarita tijdens de Gay Parade met een blow in haar hand. Tweemaal zagen we een volslanke dame met sluik haar die in een groezelige Amsterdamse straat vuilniszakken in haar auto zette. ,,Ja ze heeft wat langer haar gekregen en ze is wat boller'', riep de royaltyverslaggever van Boulevard, ,,Maar ze is het wel hoor! Want tegen iemand op straat heeft ze off the record gezegd dat ze een beetje bang is van haar ex.''

Ticket presenteert elke week een top-15 van de beste theatervoorstellingen (inclusief film) en tapt noodgedwongen uit een kleiner vaatje Bekende Nederlanders. Acteurs (Porgy Franssen) wel, sporters niet. Cabaretiers wel (Freek de Jonge), koningshuis niet. Popsterren ja (Madonna), criminelen nee, tenzij er een film over is (Bruinsma). Tv-sterren niet, behalve als Chazia Mourali in haar latexje Catwoman gaat bekijken. Dan weer de schouder bloot, dan weer de schouder bedekt praatte Tooske met Harm Edens en Mister Society Gert Jan Dröge de theater-appetizers vast aan de interviewfilmpjes en recensietjes van vooral vijftigplussers. Want de theaterbezoeker doet zelf ook mee.

U – bij de publieke omroep je- en jijen ze nog niet –, vertelde Tooske, bepaalt hoe de top-15 eruit ziet, ,,want we komen overal. Elke week sturen wij een ticketteam op pad.'' Pas een kwartier later horen we dat het ticketteam 20 tot 25 voorstellingen voorselecteert. Hoezo een door de bezoekers samengestelde top-15?

Youp van 't Hek heeft inmiddels hartelijk voor Ticket bedankt. Een ticketteam komt er bij hem niet in. Tooske kondigde het opgewekt aan. Maar waarom, dat begreep ze niet. ,,Dat moet toch een soort onzekerheid van Youp zijn?''

Veel succes Tooske, met je volgende afleveringen.

    • Wubby Luyendijk