Groene vis

Er was een tijd dat je zorgeloos een visje kocht om 's avonds in de pan te leggen. Tegenwoordig moet het geweten worden geraadpleegd voordat er vis wordt gekocht. Dat levert tweestrijd op tussen smaak en verstand. Het verstand weet wel dat er vissoorten zijn die beter niet gekocht kunnen worden vanwege overbevissing of omdat de kweek daarvan zowel het milieu als andere vissoorten belast. De smaak echter laat zich weinig opleggen.

Een gewetensvol mens moet een blinde vlek zien te creëren voor steeds meer vissoorten, schaal- en weekdieren. Dat is niet makkelijk want de bedreigde soorten, die milieuorganisatie Stichting De Noordzee op de rode lijst heeft geplaatst (en in navolging van hen, maar korter door de bocht, ook Greenpeace), zijn nog steeds te koop. Die vissen zijn al gevangen en dood, dus waarom zou je ze niet eten? ,,De hersenkwab van het genot is nu eenmaal eerder gevormd bij de mens dan de hersenkwab van het verstand'' – zo zei de overleden psycholoog Piet Vroon ooit.

Een mens is snel geneigd te zeggen: het geweten, dat zit in Brussel. Dat de consument door koop- en eetgedrag invloed heeft op de gang van zaken binnen de Europese (en internationale) visserij geef ik het voordeel van de twijfel. Maar dan moeten voedselindustrie en horeca ook meedoen. Evenals het Nederlands Visbureau dat de consument tot nog toe met grote passie stimuleert tot het eten van meer vis, maar daarbij geen rekening houdt met bedreigde vissoorten. Daarover valt op hun informatieve website niets te lezen.

Stichting De Noordzee vroeg journalist Wouter Klootwijk aan de hand van hun onderzoeksgegevens De goede visgids te schrijven. Een informatief boek, met een kwinkslag geschreven, dat iedere visliefhebber zou moeten lezen. De scorebalk waarop vissoorten in het boek zijn weergegeven loopt van groen via oranje naar rood. Van ruim 78 algemeen verkrijgbare vissoorten vallen er 19 in de groene zone (beste keuze), 37 in de oranje (kies voorzichtig) en 22 in de rode zone (beter niet kopen/eten). Er blijft dus genoeg te smullen over.

Leg eens een schoongemaakte schelvis op wat fijngesneden sjalot in een ovenschaal. Scheutje witte wijn erbij, zout en klontjes boter op de vis en in voorverwarmde oven (180°C) schuiven tot de rugvin loslaat als eraan getrokken wordt. Groene vis op zijn best.

Morgen: pompoentaart

    • Florine Boucher