Groei bij bouwers

Twee van Nederlands grootste bouwbedrijven, Heijmans en Volker Wessels, hebben in het eerste halfjaar hogere winsten behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat hebben ze vanochtend bekendgemaakt.

Bij Heijmans nam de nettowinst met 14 procent toe tot 28 miljoen euro, op een bedroeg de winststijging 14 procent, bij Volker Wessels nam de nettowinst met 2,4 procent toe tot 36,2 miljoen euro. Niettemin waarschuwen beide bedrijven dat de marges in de Nederlandse markt voor de bouw van infrastructurele werken ,,onder druk staan'' (Heijmans) of zelfs ,,onverantwoord laag'' (Volker Wessels) liggen.

Volgens Volker Wessels is onder de huidige marktomstandigheden – met ,,lage prijsniveaus'' door ,,hevige concurrentie'' en nieuwe marktpartijen, waaronder bedrijven en werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten – verdere inkrimping van het bouwbedrijf noodzakelijk.

Volker Wessels (15.000 werknemers) ontsloeg eerder 120 mensen bij het onderdeel beton- en waterbouw en 200 bij de divisie die telecomnetwerken aanlegt. Heijmans (10.000 werknemers) heeft vorig jaar bijna 800 werknemers ontslagen. Deze bouwer verwacht de komende maanden geen extra ontslagen.

Heijmans verkocht 1.613 huizen, een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. ,,Maar we moeten wel eerlijk zijn'', zei Heijmans-bestuursvoorzitter G. Hoefsloot vanochtend, ,,de woningmarkt lag vorig jaar even stil door Irak.''