Galerieselectie

Mark Seligner

De Amerikaanse fotograaf Mark Seligner (1959) startte zijn loopbaan in 1987 bij Rolling Stone en maakte in de loop der jaren honderden coverfoto's voor dit magazine. Ook werkte hij als reclamefotograaf voor bedrijven als Nike en American Express, en regisseerde hij clips voor artiesten als Courtney Love en Lenny Kravitz. Momenteel werkt hij voor het tijdschrift Vanity Fair. Op een tentoonstelling in Galerie Wouter van Leeuwen is een selectie te zien van portretten van beroemdheden, die Seligner in ongebruikelijke decors of houdingen liet poseren. Zo is Brad Pitt gefotografeerd in een jurk en draagt Jennifer Lopez een bikini van metaal.

foto's van Mark Seliger. 4 sept t/m 14 okt in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. Do t/m za 12-18u.

Mattijs van den Bosch

Sinds een jaar of twee maakt schilder Mattijs van den Bosch louter nog gebruik van een vijftiental standaardkleuren, die onderling niet vermengd mogen worden. Daarmee maakt hij voorstellingen die zeer uiteenlopend zijn, maar waarin mensen steevast de hoofdrol spelen. Voor zijn tentoonstelling in De Praktijk maakte hij een serie `historische' schilderijen, naar werken van beroemde meesters. Zo toont Van den Bosch een gestileerde versie van een religieus schilderij van Gustave Doré, waarop de hoofdpersonen door het beperkte kleurenpalet net stripfiguren lijken.

Schilderijen van Mattijs van den Bosch. 4 sept t/m 6 okt in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Charlotte Dumas

Nadat ze eerder al de politiepaarden van Amsterdam en Rotterdam fotografeerde, richtte Charlotte Dumas haar camera ditmaal op de Carabinieri a cavallo in Rome. Vooral de historische relatie tussen mens en paard, in Rome geïllustreerd door talloze ruiterstandbeelden, interesseerde haar. Ze fotografeerde de paarden in hun eigen leefomgeving – nooit in een studio – in klassieke, verstilde poses. Door het dramatische gebruik van licht en donker roepen de foto's herinneringen op aan de geschilderde paarden van Ucello, Delacroix, Géricault en Caravaggio.

foto's van Charlotte Dumas. 4 sept t/m 9 okt in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Maaike Schoorel

Voor haar nieuwe serie schilderijen baseerde Maaike Schoorel zich op alledaagse kiekjes die haar ouders en hun vrienden – een generatie die de pensionering nadert – maakte tijdens boottochtjes, vakanties en andere uitjes.

De schilderijen zijn geen letterlijke verbeeldingen van het onderwerp, maar draaien om de suggestie. De elementen waar bijvoorbeeld het werk The Picknick is opgebouwd, zijn nauwelijks nog te herkennen: de hoek van een Burberry-kleed, een wijnfles, het achterhoofd van een vrouw. Schoorel bouwt haar haast abstracte composities op uit deze ogenschijnlijk onbelangrijke details.

Schilderijen van Maaike Schoorel. 4 sept t/m 9 okt in Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Carla Klein

Interieurs van metrostations en landschappen bekeken vanuit trein of boot vormen de onderwerpen van de metersgrote doeken van Carla Klein. Door de grove penseelstreken en het beperkte palet balanceren de werken tussen figuratie en abstractie.

Als uitgangspunt voor haar schilderijen gebruikt Klein foto's.

Deze worden nu voor het eerst als autonome werken naast de geschilderde voorstellingen getoond.

Schilderijen van Maaike Schoorel. 4 sept t/m 9 okt in de Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 13-18u.

En verder

Tekeningen van Charlotte Schleiffert en foto's van Juul Hondius 4 sept t/m 3 okt in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; foto's van Kyungwoo Chun 4 sept t/m 9 okt in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; tekeningen van Tom Heerschop 4 sept t/m 3 okt in Galerie Metis_nl, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; beelden van Alex Jacobs en schilderijen van Ellemieke Schoenmaker 5 sept t/m 10 okt in Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen.