Film

Gegen die Wand

Hij heeft het leven vaarwel gezegd na de dood van zijn vrouw, zij wil het leven juist omhelzen door haar familie te verlaten. Samen vormen Cahit en Sibel een onwaarschijnlijk liefdespaar in Gegen die Wand, de veelbekroonde speelfilm van de Turks-Duitse regisseur Fatih Akin. Akin maakte er een subtiel psychologisch drama van, zonder al te veel cinematografische hoogstandjes. De spanning van het tussen twee culturen leven speelt zeker een rol in zijn film, maar blijft steeds onderstroom. Op de voorgrond zien we een spannend spel tussen de oudere en gedesillusioneerde Cahit en de sprankelende, maar soms radeloze Sibel. Hoofdmoot van het verhaal speelt zich af in Hamburg, maar de climax voert Sibel en Cahit naar Turkije, naar Istanboel, waar geen van twee eigenlijk de weg weten. Beide hoofdrollen worden prachtig vertolkt, door Birol Ünel (Cahit) nog overtuigender dan door Sibel Kekilli. De film wordt bevolkt door Turkse, islamitische archetypen, maar stijgt boven elke vorm van stereotypering uit door de kracht van het drama en de kracht van het spel.

Gegen die Wand. Regie: Fatih Akin. Met: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Güven Kiraç, Meltem Cumbul, Demir Goekoel, Cem Akin, Stefan Gebelhoff. In: 19 bioscopen (soms met Turkse ondertitels).

La mala educación

La mala educación is een typisch `almodrama' van Pedro Almodóvar, de regisseur die met kitscherige melodrama's vol hoeren en travestieten haast een eigen genre heeft geschapen. Een acteur doet auditie bij een regisseur die een jeugdvriend blijkt te zijn met wie hij samen op een internaat heeft gezeten. De acteur heeft een verhaal geschreven, waarin hij door een van de priesters blijkt te zijn misbruikt. De regisseur verfilmt het en krijgt een verhouding met de acteur, die niet degene is voor wie hij zich uitgeeft.

Regie: Pedro Almodóvar. Met: Gael Garcíaa Bernal. In 16 bioscopen.

Zebraman

Zebraman van de Japanse veelfilmer Miike Takashi is een superheld in streepjespak die in de jaren '70 een eigen tv-serie had in Japan. Nadat de serie stopt, droomt de sullige leraar Shinichi van zijn held, terwijl hij een eigen zebrapak naait. In een tot in het onzinnige uitvergrote plot bevecht hij krabbenmannen om Japan te redden voordat de VS het van de kaart veegt met een neutronenbom. Het contrast tussen het traditionele, Japanse leven en de absurde aliens is mooi.

Filmmuseum Amsterdam; Lux, Alkmaar; Lantaren/Venster Rotterdam; `t Hoogt, Utrecht.

De dominee

Veelbesproken dramatisering van het leven van gangsterbaas Klaas Bruinsma (Klaas Donkers). Zonder een vrouw die aan Mabel Wisse Smit doet denken. Het scenario van regisseur Gerrard Verhage zwalkt tussen een biografisch portret en een rauw gangsteravontuur om een geslaagde film op te leveren. Goede dramatische momenten worden door de regie onhandig en onduidelijk in beeld gebracht, waardoor de lading uit emotionele scènes wegloopt.

De Dominee. Regie: Gerrard Verhage. Met: Peter Paul Muller, Frank Lammers, Chantal Janzen, Huub Stapel. In: 39 bioscopen.

Piter

De filmende broer en zus Frank en Jessica Gorter zijn al langer geïnteresseerd in het leven in het Rusland van na de perestrojka. In Piter keren ze terug naar het toneel van Jessica's eindexamenfilm: St. Petersburg, of zoals de inwoners van de stad zeggen: `Piter'. Ze observeren 7 mensen die hun leven zagen veranderen toen de zekerheden van het communisme wegvielen. De oud-partijbons Alexander Ivanov is nu directeur van een bloemenimperium, de hoogbejaarde Jelena Jakovlevna leeft zoals haar ouders in het pre-revolutionaire Rusland.

In: 15 DocuZone theaters.