Ferreira stopt na 57 grandslams

Wayne Ferreira heeft gisteren zijn 57ste en laatste optreden op een grandslamtoernooi afgesloten met een nederlaag in de eerste ronde van de US Open. De 32-jarige Zuid-Afrikaan verloor in het Arthur Ashe Stadion in drie sets van Lleyton Hewitt: 6-1, 7-5 en 6-4.

Ferreira beëindigde een recordreeks van 56 grandslamtoernooien op rij. Het absolute record staat op naam van de Amerikaan Jimmy Connors die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw in totaal 58 grandslams speelde. Ferreira blijft dus op 57 steken. Hewitt bracht hem gisteren zijn 332ste nederlaag uit zijn loopbaan. Hij won 528 partijen. Ferreira, die in 1989 met zijn profloopbaan begon, zet aan het einde van de maand na een Davis-Cupduel tegen Griekenland een punt achter zijn carrière.

Ferreira behaalde vijftien toernooizeges. Hij bereikte in 1992 en in 2003 de halve eindstrijd van de Australian Open en hij won zilver op de Olympische Spelen van Barcelona. Ferreira weet nog niet precies wat hij in de toekomst gaat doen. Mogelijk gaat hij zich inzetten voor het jeugdtennis in Zuid-Afrika.

Ferreira noemde gisteren in New York zijn zege tegen Richard Krajicek in de derde ronde van de Australian Open in 1999 één van zijn beste partijen uit zijn loopbaan. In de voorbije vijftien jaar speelde Ferreira tegen verschillende toppers uit verschillende generaties. Hij haalde zeges op tennissers als Björn Borg, Ivan Lendl, Jimmy Connors, Stefan Edberg, Boris Becker en Roger Federer. Alleen van Andre Agassi wist hij nooit te winnen.

Ook Mark Philippoussis en Fernando González moesten New York na een ronde weer verlaten. De blessuregevoelige Philippoussis moest in de vijfde set tegen de Rus Nikolai Davidenko opgeven. Hij deed dat bij een 4-1 achterstand met een kwetsuur aan de heup. González ging ten onder tegen het Zweedse talent Robin Söderling.

De Zwitser Federer, de nummer een van de wereld, versloeg de Cypriotische qualifier Marcos Baghdatis gisteravond met 6-2, 6-7, 6-3 en 6-1. Het was zijn driehonderdste profzege en zijn zestigste overwinning dit kalenderjaar. Federer hoopt in New York de eerste tennisser sinds de Zweed Mats Wilander in 1988 te worden die drie grandslams in een jaar wint. De Zwitser won eerder de Australian Open en Wimbledon. Op de US Open kwam hij nooit verder dan de achtste finales.

Bij de vrouwen won de 19-jarige Angela Haynes in de tweede ronde verrassend van Maggie Maleeva: 6-3 en 6-2. De Amerikaanse Jennifer Capriati versloeg de Spaanse Magui Serna in twee sets: 6-0 en 6-2. De Française Amelie Mauresmo, als tweede geplaatst, overleefde setverlies tegen de Oekraïense Vakoelenko: 3-6, 6-2 en 6-2. De Amerikaanse Serena Williams trok met haar hotpants meer bekijks dan met haar spel tegen Lindsay Lee-Waters: 6-4 en 6-3.