Explosies gehoord bij Russische school

De gijzeling in een school in het Russische stadje Beslan, in Noord-Ossetië, is vanochtend haar tweede dag ingegaan. Vanmiddag werden volgens het persbureau AP bij de school twee luide explosies gehoord. De oorzaak was niet duidelijk. President Poetin leek vandaag het gebruik van geweld ter bevrijding van de 354 gijzelaars – onder wie 132 kinderen – uit te sluiten. Prioriteit, zei hij, ,,is het redden van het leven en de gezondheid van de gijzelaars''.

Ook een woordvoerder van de geheime dienst, de FSB, sloot ,,de optie van geweld'' vandaag uit.

De Russische autoriteiten onderhandelen met de twintig guerrillastrijders die sinds gisterochtend 354 mensen in gijzeling houden, maar melden niets over de voortgang. Over de eisen van de bezetters is niets bekend. Gisterochtend werd gemeld dat de bezetters – waarschijnlijk Tsjetsjenen – de vrijlating eisten van de Tsjetsjenen en Ingoesjeten die in juni na een reeks bloedige overvallen in Ingoesjetië werden opgepakt, maar die melding is later niet meer herhaald. De Russische deelrepublieken Ingoesjetië en Noord-Ossetië grenzen aan Tsjetsjenië. De bezetters van de school eisten de komst van de Moskouse kinderarts Leonid Rosjal, die twee jaar geleden bemiddelde tussen de autoriteiten en de Tsjetsjeense bezetters van een Moskous theater. Rosjal is inmiddels in Beslan aangekomen. De bezetters hebben gedreigd vijftig kinderen te doden voor iedere bezetter die wordt gedood, en twintig voor iedere gewonde bezetter.

Bij de bestorming van de school vielen gisteren elf doden, onder wie een rebel. Vier lichamen liggen nog bij de school; ze kunnen niet geborgen worden wegens het gevaar dat er wordt geschoten.

Tsjetsjeense woordvoerders ontkennen dat ze iets met de actie in de school te maken hebben. Aslan Maschadov, leider van de Tsjetsjeense opstand, meldde via zijn in Engeland wonende woordvoerder dat de gijzelactie niet het werk van het verzet is. Ook de website van de rebellen, kavkazcenter.com, de stem van de meer radicale Tsjetsjeense groeperingen zoals die van Ruslands meestgezochte man, Sjamil Basajev, ontkende enige betrokkenheid. ,,Er is geen excuus voor deze onmenselijke acties, maar er is ook geen excuus voor de 42.000 Tsjetsjeense schoolkinderen die op bevel van het Kremlin en Poetin persoonlijk door de Russische strijdkrachten zijn vermoord'', aldus de website.

De VN-Veiligheidsraad, bijeengeroepen door Rusland, sprak gisteren van ,,een gruwelijke terroristische daad'' en eiste de vrijlating van de gijzelaars.

tsjetsjeniëpagina 5