En verder

Grassendagen

Op zaterdag 4 en zondag 5 september worden bij Kwekerij Oudolf in Hummelo de jaarlijkse Grassendagen gehouden. Aanwezig zijn Architectura & Natura boeken, Rita van der Zalm (bollen en knollen). Brutto Gusto geeft een Dahlia workshop (circa 13u). Op zaterdag begint om 12u de lezing van de Engelse schrijver, plantendeskundige en `planthunter' Roy Lancaster.

Grassendagen op 4 en 5 sept 10-16u. Kwekerij Oudolf, Broekstraat 17, Hummelo. Entree gratis. Bezichtiging privétuin €2,50. Inl 0314-381120 & www.oudolf.com

Moestuindag

Op Landgoed Vollenhoven wordt op zondag 5 september de Moestuindag gehouden. De historische moestuin van het landgoed (1,5 ha) groot is deels ommuurd en is nog steeds in gebruik. Ook de kassen en de orangerie zijn nog intact. De bezoekers worden rondgeleid door de beheerders van de moestuin en er zijn eigengemaakte producten van het landgoed te koop. De dag eindigt in een oogstfeest en een oogstdiner (i.s.m. restaurant Groenland) en waarvoor men zich vantevoren moet inschrijven.

Moestuindag Landgoed Vollenhoven, Utrechtseweg tussen de Bilt en Zeist. Zondag 5 sept 10-17u. Entree €3,50 incl rondleiding. Tot 16 jaar gratis. Inl 030-2211360 of www.landgoedvollenhoven.nl. Het Oogstfeest (v.a. 16u30) omvat een rondleiding door de moestuin en een diner. Inl en res www.restaurantgroenland.nl

Dahliacorso

Het Zunderts bloemencorso is opgebouwd rondom de Spaanse schilder Salvador Dalí. Op de wagens komen behalve werken van Dalí ook afbeeldingen van schilderijen van Marcel Duchamp en Pablo Picasso te staan. Bij diverse wagens is muziek te beluisteren.

Corso Zundert 2004: kunst, muziek én spektakel! Het corso rijdt op zondag 5 september vanaf 13u30. Start programma 11u. Rond 17u30 staan de wagens op het tentoonstellingsterrein (tot 23u). Entree Stoet € 7. Tentoonstelling € 3,50. Kinderen t/m 12 jaar gratis. Tribunekaarten vanaf € 8. Voorverkoop en informatie: VVV Zundert, 076-5971999 & www.bloemencorsozundert.nl

Botanische tuin Kralingen

Op zondag 5 september is er een open dag in de Botanische tuin Rotterdam Kralingen. Om 12 uur begint er een rondleiding door de tuin en om 14u is er een lezing in het Libanon Lyceum met als thema de symboliek van planten. verder een Beeldententoonstelling e.d.

Botanische Tuin, Cederstraat 5, Rotterdam. Inl 010-4523739. zo 10u30-16u.

Heidetuin

De Heidetuin in het Von Gimborn Arboretum stamt uit de jaren dertig toen het park nog in het bezit was van Max von Gimborn. Behalve de bekende heidesoorten als Struikheide en Dopheide zijn in het arboretum ook andere soorten te vinden zoals Ierse Heide. Op zondag 5 september kunnen bezoekers om 11u en om 14u met de rondleiders wandelen door de Heidetuin.

Wandeling Von Gimborn Arboretum op zondag 5 sept (open van 10-17u). Vossensteinsesteeg 8, Doorn (zijstraat van de Driebergsestraatweg). Entree €2, Tot 12 jaar gratis. Inl 030-2535455 of www.botanischetuinen.uu.nl

Dag van het Veen

Zaterdag 4 september heeft voor de tweede maal de Dag van het Veen plaats. Het veengebied van midden-Nederland wordt de komende 20 jaar heringericht ten behoeve van nieuwe natuur, recreatie en landbouw. Het Centrum Beeldende Kunst Utrecht heeft een programma ontwikkeld waarin hedendaagse kunstenaars tot 2020 een actieve rol spelen in de verandering van het landschap. Op diverse punten tussen de plaatsen Noorden, Woerdense Verlaat en Wilnis staan kunstwerken opgesteld. Bezoekers krijgen bij het startpunt een routekaart, waarna zij vanaf 11u wandelend, fietsend, of varend de locaties kunnen bezoeken.

De Dag van het Veen begint op 4 sept om 10u in Café de Noordse Plassen, Voorweg 71, Noorden (0172-408813). Inl en aanmelden CBK Utrecht 033-4618746 of opdehaar@cbk-utrecht.nl

Siergrassen in Zeeland

Kwekerij Het Groene Weegje in Zeeland, organiseert op zaterdag 4 en zondag 5 september weer een siergrassenweekeinde. Er zal een uitgebreide collectie van meer dan 250 soorten siergrassen en bamboes te zijn. Daarnaast zijn er talloze andere vaste planten in de kwekerijtuin te zien.

Siergrassenweekeinde gratis entree. za en zo 10-17u. Aly en Hendrik Wevers, Kwekerij Het Groene Weegje, Aalweg 1, Kwadendamme. Inl 0113 644007.

Siergrassen in Limburg

Op zaterdag 4 en zondag 5 september worden bij Marni's tuinplantenkwekerij in het Limburgse Schimmert het Siergrassenweekeinde gehouden met optredens van zangers (za) en zondag met een uitvoering van Kletschmer-muziek.

Marni's tuinplantenkwekerij, Op de Bies 66a, Schimmert (L). 10u30-17u (muziek van 14-17u). Inl Tel 045 4041872.

Zandsculpturen

De openingsperiode van het Nederlands Zandsculpturenfestival in Thorn is met drie weken verlengd. Tot en met 26 september kan men aan de oevers van de Maas nog genieten van indrukwekkende zandsculpturen, die de sfeer van het Wilde Westen uitademen. Het festivalterrein is dagelijks geopend van 10u30 tot 17u30.

Het terrein is toegankelijk voor gehandicapte bezoekers. Entree volw €7,50. 5 t/m 11 jaar € 4,50; t/m 4 jaar gratis. Honden zijn aangelijnd op het terrein toegelaten. Inl www.zandkasteel.nl.

Kunstroute Limburg

Zondag 5 september begint het nieuwe seizoen met Kunstroute Midden-Limburg. Daarna stellen 23 ateliers en galeries in Roermond en de dorpen in de omgeving tussen 13-17u hun deuren gratis open voor publiek tijdens een zondag per kwartaal. In Roermond is het mogelijk om o.l.v. van een VVV-stadsgids een route te lopen, inclusief bezoek aan een aantal ateliers. Deze wandeling onder leiding van de gids start om 13u vanaf het Theaterhotel de Oranjerie, Kloosterwandplein te Roermond.

Deelname wandeling (incl consumptie) € 4. Brochures bij de VVV.

Wereldhavendagen

Met de Wilhelminapier als middelpunt starten op 3 september de Wereldhavendagen Rotterdam die tot en met 5 september duren. Het programma omvat zeer uiteenlopende activiteiten. Er zijn seminars, excursies en scheepsbezichtigingen. Er is een Havenfestival in de Schiecentrale waar een Filmstudiocomplex in is gevestigd en waar beeldmateriaal over o.a. schepen, de haven en de zee is te bekijken.

Er kunnen bezoeken worden gebracht aan o.m. de Basculekelder van de Brienenoordbrug, de ECT Delta Terminal, en het Afvalverwerkingsbedrijf op Rozenburg. Verder staan er diverse vaartochten op het programma zoals een tocht onder zeil met de Helena naar scheepswerf De Delft en een dagtocht met het luxe cruiseschip de Pride of Rotterdam. Pendelboten en -busjes zorgen voor vervoer. Bij veel activiteiten is legitimatie verplicht.

Inl www.wereldhavendagen.nl