DUITSLAND

Zwitserse grenzen

Langs het Hamburgse Zollkanaal, op de grens van binnenstad en buitenhaven, maken Zwitsers de tentoonsteling Schweizer Grenzfall. Ze spelen met het thema `grens' en werpen een kritische blik op hun land, dat als niet-EG-lid nog steeds een buitenbeentje is. Clarina Bezzola toont draagbare sculpturen die haar beschermend omvatten maar die haar ook isoleren. Het duo Lang en Baumann transformeert de grens tot een riskant voetbalveld. En Niklaus Lenherrs installatie, met een plastisch landschap, een diaprojectie en een teken aan het hek van de douane, is getiteld Durch-aus-ein-geschengt.

T/m 19 sept tussen Brooks- en Jungfernbrücke in Hamburg; Inl www.hamburg.de

Als' Mexicaanse ijs

Voor de in Mexico wonende Belg Francis Als is het vluchtige mooi. Zijn video's, diashows, tekeningen en schilderijen ontwikkelt hij uit situaties die hij bij wandelingen door de straten van Mexico City tegenkomt. Zo trekt een ronddwarrelende plasticzak zijn aandacht, of een slapende dakloze, of de vlaggemast op de Plaza Major,. Soms ensceneert hij het straatleven. In Ambulantes laat hij vliegende handelaren met koopwaar balanceren. En in Sometimes Making Something Leads to Nothing schuift hij een ijsblok een dag lang door de hete stad. Een blok dat 's ochtends nog met moeite kan worden opgetild en dat 's avonds slechts als plasje aan z'n bestaan herinnert. Geestig-poëtische kunst, tussen situationisme en Fluxus.

Van 4 sept t/m 28 nov in het Kunstmuseum, Porschestr. 53, Wolfsburg. Do 11-20u, wo-zo 11-18u; info: 0049-536126690 of www.kunstmuseum-wolfsburg.de

En verder

Hollandia-acteur Fedja van Huêt t/m 5 sept in de voorstelling Solaris op het vliegveld Marxwalde bij Polen: 0049 30892900; Klassik-Festival Ruhr, met een trompetwedstrijd en de serie Jazz meets Classic, t/m 3 okt in mijnen, kerken en kastelen van het Ruhrgebied: 0049-2018135-495 of www.klassikfestival-ruhr.de.