C2000 handig voor dief

Criminelen en andere geïnteresseerden kunnen met speciale scanapparatuur uitvinden of zich in hun directe omgeving politiemensen ophouden door te zoeken naar signalen van het nieuwe interne communicatiesysteem van de hulpdiensten, C2000.

De portofoons van het nieuwe communicatiesysteem, dat de komende jaren wordt ingevoerd door brandweer, ambulances en politie, zenden continu een signaaltje uit, in tegenstelling tot de oude zenders die nu worden gebruikt. Aan de vorm van het signaal kunnen geïnteresseerden zien dat een gebruiker van C2000 zich in de buurt ophoudt.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken betekent dat echter niet dat de politie zichzelf altijd en overal ongewild aankondigt dankzij de nieuwe apparatuur. ,,Op de C2000-portofoons zit een speciale knop waarmee het signaal kan worden uitgezet'', zegt een woordvoerder. ,,De gebruiker kan dan zelf niet meer spreken, maar nog wel luisteren.'' Wil de betrokken agent zelf spreken met de apparatuur, dan zal de portofoon van het `slot' moeten worden gehaald. Die knop moet nu ook al worden gebruikt in ziekenhuizen, om te voorkomen dat medische apparatuur wordt gestoord. De politie zal vlak voor invallen of tijdens observaties van verdachten van dezelfde knop gebruik maken om te voorkomen dat hun aanwezigheid wordt opgemerkt. Tijdens dergelijke operaties kunnen politiemensen van tevoren afspreken gebruik te maken van andere apparatuur, zoals gewone mobiele telefoons. Overigens kan het C2000-netwerk vrijwel niet worden afgeluisterd, aldus het ministerie.