Bryant niet vervolgd voor verkrachting

De Amerikaanse basketballer Kobe Bryant wordt niet vervolgd voor verkrachting. Aanklager Mark Hurlbert liet de zaak vallen, omdat de 20-jarige vrouw die de sportman beschuldigde het proces niet wil voortzetten.

Dat heeft rechter Terry Ruckriegle gisteren bekendgemaakt in het stadje Eagle, in de staat Colorado, waar vorige week het proces was begonnen. Bryant en het slachtoffer, die door de verdediging niet als zodanig mocht worden aangeduid, waren niet op de zitting aanwezig. Bryant had veroordeeld kunnen worden tot levenslang en een maximale geldboete van 750.000 dollar.

De vrouw was negentien toen de sterspeler van de Los Angeles Lakers haar eind juni vorig jaar zou hebben verkracht in een hotel in Edwards (Colorado) waar zij als receptioniste werkte. Bryant was daar om zich een dag later, buiten medeweten van de ploegleiding van de Lakers, aan een knie te laten opereren. Volgens de 26-jarige Bryant hadden zij met wederzijds goedvinden seks met elkaar.

Aanklager Hurlbert liet weten dat de vrouw niet langer bestand was tegen de druk. ,,Ze is een jaar achtervolgd door de media. Ze had geen privacy meer en werd telefonisch bedreigd met de dood. Het internet verspreidde gegevens over haar leven, compleet met foto's, e-mails en adres. Een website publiceerde zelfs verhalen over haar seksleven.'' Van een regeling tussen de basketballer en de vrouw is geen sprake, zei haar advocaat gisteren. Die voegde er aan toe dat hij de zaak had kunnen winnen.

Na de verrassende wending gaf de basketballer een verklaring uit waarin hij de vrouw en haar familie zijn excuses aanbood. ,,Ik wil haar mijn verontschuldigingen aanbieden voor mijn gedrag op de betreffende avond en voor de vervelende consequenties in het afgelopen jaar. Hoewel ik nog steeds van mening ben dat er sprake was van wederzijds goedvinden, geef ik toe dat zij een andere kijk op de zaak heeft. Na maanden verhoren en getuigenissen begin ik te begrijpen dat zij meent dat zij geen toestemming gaf.''

De civiele zaak tegen Bryant is niet van de baan. De vrouw eist schadevergoeding en heeft die klacht niet geseponeerd. Rechter Ruckriegle noemde de vrouw ,,zeer dapper en buitengewoon geloofwaardig''.

De basketballer (honderd kilo zwaar en 1.98 meter lang) verlengde op 15 juli zijn contract bij de Lakers met zeven jaar voor het bedrag van 136,4 miljoen dollar (circa 111 miljoen euro).

Mede als gevolg van de rechtszaak bedankte Bryant voor deelname aan de Olympische Spelen in Athene.