Brdjanin krijgt 32 jaar cel

De Bosnisch-Servische politicus Radoslav Brdjanin is gisteren door het Joegoslavië-tribunaal veroordeeld tot een gevangenisstraf van 32 jaar. Het VN-hof heeft hem schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, zoals etnische vervolging, marteling en deportatie.

Twee procent, dat is de limiet, vond Radoslav Brdjanin. In een Servische staat mogen maximaal twee procent niet-Serviërs wonen. De rest, vond de toenmalige vice-premier van de Servische Republiek in Bosnië, moet óf worden gedeporteerd óf worden gedood. Brdjanin en de Bosnisch-Servische generaal Momir Talic zijn volgens het Joegoslavië-tribunaal twee belangrijke architecten van de etnische zuivering in de oorlog in Bosnië (1992-1995). Talic stierf in mei 2003; een half jaar eerder was hij wegens zijn slechte gezondheid vrijgelaten.

Volgens het gisteren uitgesproken vonnis speelde Brdjanin (56) een ,,leidende rol'' bij de etnische zuiveringen. Tussen april en december 1992 zou hij betrokken zijn geweest bij de planning en uitvoering van ,,gewelddadige aanvallen op Kroatische en moslimdorpen'' en deelgenomen hebben aan ,,gewelddadige verwijdering en fysieke mishandeling van en moord op de niet-Servische bevolking''.

Van het zwaarste punt in de aanklacht, genocide, is Brdjanin vrijgesproken. De rechters achtten niet bewezen dat de ,,genocidale intentie is aangetoond om [de niet-Serviërs] in de streek geheel of gedeeltelijk uit te roeien''.