Bot protesteert bij Portugal over abortusboot

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) belt vandaag zijn Portugese collega Monteiro over de weigering van Portugal de Nederlandse abortusboot Borndiep te laten aanmeren. Hij heeft dit gisteren aan de Tweede Kamer toegezegd. Bot zal Monteiro zowel de verontwaardiging van de Kamermeerderheid over de Portugese houding overbrengen als het standpunt van de rest van de Kamer die begrip toont voor die stap. Een meerderheid in de Kamer wilde dat Bot ook druk uitoefent op de Portugese regering. Maar volgens de minister kan hij geen vuist maken omdat Portugal juridisch het recht heeft om de abortusboot de toegang tot de nationale wateren te weigeren. ,,Als Monteiro zegt dat ik mij met mijn eigen zaken moet bemoeien en dat mij dit niets aangaat, moet ik mij daar bij neerleggen.''