Benthem Crouwel verbouwt Stedelijk

De uitbreiding van het Stedelijk Museum in Amsterdam zal worden gebouwd naar een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Benthem Crouwel. Dit hebben de gemeente Amsterdam en het Stedelijk Museum vanmiddag bekendgemaakt.

De jury van de meervoudige opdracht voor de uitbreiding van het Stedelijk Museum heeft het ontwerp van Benthem Crouwel Architecten gekozen uit vijf plannen. De andere architecten aan wie de gemeente een ontwerp voor de uitbreiding had gevraagd zijn: Herman Hertzberger, Claus & Kaan, Henket en partners en Diederen Dirrix Van Wijlick Architecten.

Tot de vele uitgevoerde ontwerpen van Jan Benthem en Mels Crouwel behoren de vernieuwing van Schiphol, de Malietoren in Den Haag en de popzaal 013 in Tilburg. Mels Crouwel wordt op 1 oktober rijksbouwmeester.

Het winnende ontwerp laat het bestaande museumgebouw van A.W. Weissman uit 1895 intact, al zal dit wel grondig worden gerestaureerd. De Sandbergvleugel, een uitbreiding uit de jaren vijftig, wordt afgebroken. Benthem en Crouwel hebben gekozen voor een verplaatsing van de hoofdentree van de Paulus Potterstraat naar het Museumplein. Hier hebben zij een doorzichtige nieuwe vleugel als entreegebouw gepland. Nieuwe museumzalen komen onder de grond en onder een luifel die aan het entreegebouw is bevestigd.

Het budget voor de restauratie en uitbreiding van het Stedelijk Museum is 53 miljoen euro. In 2008 moet het project klaar zijn.

Het ontwerp voor het nieuwe Stedelijk Museum heeft een lange geschiedenis. Begin jaren negentig wonnen de Amerikanen Robert Venturi en Denise Scott-Brown de prijsvraag voor de uitbreiding, maar Rudi Fuchs schoof hun ontwerp vlak na zijn aantreden als directeur ter zijde. Vervolgens maakte de Portugese architect Alvaro Siza in de loop van negen jaar, voor steeds hogere budgetten, verschillende ontwerpen, maar hij werd begin dit jaar aan de kant gezet.