Bennink: Van der Wielen koos mij

,,Hans van der Wielen was degene die mijn naam heeft genoemd'', zegt Jan Bennink, bestuursvoorzitter van het voedingsmiddelenbedrijf Numico, vandaag in een gesprek met deze krant.

,,Hij wilde mij hebben als zijn opvolger'', vertelt Bennink (1956). Dat was in augustus 2001, Jan Bennink werkte nog bij het Franse zuivelbedrijf Danone. Hans van der Wielen (1943), toen nog bestuursvoorzitter van Numico, begon het steeds moeilijker te krijgen. Hij had voor 2,5 miljard dollar twee Amerikaanse vitaminebedrijven gekocht, hij wilde dat Numico een wereldspeler werd. Maar met die Amerikaanse aankopen ging het lang niet zo goed als hij voorspeld had.

In mei 2002 was de beurswaarde van Numico zo ver gedaald dat Van der Wielen door zijn commissarissen werd gedwongen ontslag te nemen. Van der Wielen bleef geloven in zijn eigen strategie. In januari 2003 toonde hij zich in een gesprek met deze krant zeer bitter over het besluit van Jan Bennink om de vitaminebedrijven weer te verkopen, met 2 miljard dollar verlies. Van der Wielen wilde de naam van zijn opvolger niet meer in de mond nemen.

Voor Jan Bennink was het een schok om te zien dat zijn voorganger zich zo vergist had. ,,Het was voor Hans van der Wielen heel erg'', zegt hij. Het was volgens hem een persoonlijke vergissing van Van der Wielen om de vitaminebedrijven te kopen. Het kwam, zegt hij, niet door de hype van de jaren negentig. Maar Bennink heeft er nooit met hem over kunnen praten. ,,Dat was niet mogelijk.''

Jan Bennink zegt ook dat iedereen mag weten hoeveel hij verdient: 4 miljoen euro, inclusief alles. Alleen voor zijn kinderen vindt hij het vervelend. ,,Mijn dochter gaat nu studeren, hoeveel moet ik haar geven? Mijn kinderen zeggen: ha, pa, wat jij ons per maand geeft, verdien je in een uur, of minder.''

VRAAGGESPREK: pagina 16

    • Jannetje Koelewijn