BELGIË

De Snoepvrouw

In het Suikermuseum in Tienen (tussen Leuven en Luik) worden alle vragen beantwoord over de zoete smaak. Hoe en wanneer proeft een mens zoet, en hoe werkt dat? Waarin zit dat zoete, en hoe halen we het eruit? De virtuele professor Zucchero loodst de bezoeker door het museum. De tijdelijke tentoonstelling De Snoepvrouw gaat over de rol van snoep op vaste momenten in het leven, over het ontstaan van verschillende snoepsoorten zoals de Amerikaanse kauwgum, de Russische tsarensnoepjes en Engelse troostbonbons. Snoepjes worden ook vaak gegeven om geliefd te zijn, om te troosten, te belonen of om zich te verontschuldigen. Ook een negatieve versie van de snoepverkoopster komt aan de orde zoals de heks uit Hans en Grietje waarbij suikergoed een lokaas is.

De Snoepvrouw, Suikermuseum, Grote Markt 3, Tienen, t/m 5 dec, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 16805666 en www.suikermuseum.org

Styx herrijst

Cultbioscoop Styx in Elsene in Brussel bestaat al 35 jaar met veel vallen en opstaan. Onlangs is het minicomplex van twee zaaltjes (37 en 39 plaatsen) vernieuwd. In Cinema Styx zijn alternatieve en andere weinig commerciële rolprenten te bekijken die elders weinig kans krijgen, maar ook klassiekers als Tarentino's Kill Bill. Ook de `cinéma d'auteur' krijgt hier veel aandacht, evenals films die al uit het reguliere circuit verdwijnen. Een kaartje kost €5 en er zijn drie voorstellingen per dag. Komende week draaien o.m. My life without me (2003) van de Spaanse regisseur Isabel Coixet en Crna macka, beli macor (Zwarte kat, witte kat', 1998) van de Yugoslaaf Emir Kusturica.

Bioscoop Styx, Gewijde Boomstraat 72 (Rue de l'Arbre Bénit, 72), Brussel. Inl 0032 90027854, 0032 22179441.

En verder

Autovrije zondag centrum Antwerpen, 5 sept. De ontembare passie voor het circusleven, t/m 14 nov, Huis van Alijn, Gent 0032 92692350 en www.huisvanalijn.be; Poëziezomer Watou, t/m 5 sept, Watou 0032 57388093 en www.poeziezomerswatou.be;