Beeldende kunst

Lustwarande

,,In Kunst mag je niet klimmen'', roept een moeder haar zoontje toe, die juist aan een boomtak hangt. Zijn benen slaat hij om de stam van een met zilverkleurige tape omwonden tamme kastanje. De boom maakt deel uit van Lustwarande 04 Disorientation by Beauty, een kunstmanifestatie in de Oude Warande bij Tilburg. De Oude Warande is een sterrenbos van 60 hectare dat in de achttiende eeuw is aangelegd door de Duitse prins Wilhelm von Hessen-Kassel, toenmalig heer van Tilburg en Goirle. Het bos bestaat uit vier vakken die in het midden uitlopen op een cirkel. Langs de lanen die samen een geometrisch patroon vormen, staan een kleine dertig beelden verscholen tussen het dennengroen. De 28 deelnemende kunstenaars hebben ruimschoots hun sporen verdiend in de nationale en internationale kunstwereld, zoals Anya Gallaccio (vorig jaar genomineerd voor de Turner Prize), Maria Roosen, Rob Birza, Ritsaert ten Cate, Meschac Gaba, Anish Kapoor en Ernesto Neto. Het meeste werk is speciaal voor de locatie gemaakt. De verhouding van de mens tot de natuur is het onderwerp van enkele sculpturen. Michael Cooms plaatste menselijke figuren aan de wortels van verschillende dennenbomen. Ze integreren als buitenissige wortel met de boom maar zorgen ook voor een vervreemdingseffect. Waar de mens leeft, ontstaat een gecreëerde omgeving. Het lustbos zelf is daar een voorbeeld van. De organisatie wil in deze expositie uitingen van schoonheid laten aansluiten bij het labyrintische lanenpatroon van het bos, en daarbij ook nog iets zeggen over de condition humaine. Lustwarande is vooral een harmonieuze expositie, zonder angel, waarin de kunst speels reageert op de idyllische omgeving.

Lustwarande 04 Disorientation by Beauty t/m 17 okt in Park de Oude Warande, Tilburg. Dag 11-17u30u.

Glas04

De toren reikt bijna tot het dak. Drie verdiepingen van glas. Platen van zo'n anderhalve meter lengte met scherpe punten op de hoeken, geplaatst in een stervorm. Dit is geen ijl luchtkasteel maar een constructie van eerlijk bouwmateriaal. Zo heeft de maker Jan Hein van Stiphout het ook bedoeld. Op de expositie Glas04 is behalve werk van v. Stiphout ook glas te zien van Bernhard Heesen, Helly Oestreicher, Albert Geertjes, Durk Valkema en Simsa Cho.

Glas04 - van ruimtelijkheid tot intimiteit t/m 10 okt in Stedelijk Museum Roermond, Andersonweg 4. di t/m vr 11-17u, za en zo 14-17u.

Hundertwasser

Hij was o.a. schilder, filosoof, kleermaker en bouwer. Maar alles wat Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) ondernam en bedacht, vond zijn oorsprong in dezelfde bron: diep respect voor de natuur, gepaard aan het besef dat de mens die natuur geweld aandoet. De Kunsthal toont deze week voor het laatst Hundertwasser Fantastische architectuur met behalve maquettes van architectuurprojecten, schilderijen en een documentaire over zijn leven.

Hundertwasser Fantastische architectuur t/m 5 sept in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

Zeger Reyers

Tot voor kort stond Zeger Reyers (1966) bekend als de Mushroom Man, de kunstenaar die paddestoelen kon laten groeien uit alle denkbare voorwerpen, van brandslang tot platenspeler. Op het strand van Heemskerk, maakte Reyers onlangs een beeld dat tot leven wordt gewekt door de zee, Drumstel, een kleine honderd rode en blauwe regentonnen die bij vloed voortdurend tegen elkaar aangesmeten worden, en een ritmisch geluid genereren.

Zeger Reyers, Aqua Boogie. 28 aug. t/m 7 nov. in GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Inl 070-3381155 of www.gem-online.nl

En verder

Holbein, Baldung en Beham; Duitse meestertekeningen uit de Koenigs collectie t/m 26 sept Mus Boijmans Van Beuningen, Museumpark, Rdam. Di-zo 10-17u; Paul McCarthy: Brain Box Dream Box t/m 23 okt Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven. Di-zo 11-17u; Breitners Amsterdam t/m 5 sept Adams Hist Mus, Kalverstraat 92, NZ Voorburgwal 357. Ma t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u; Gerard P. Fieret - 80 jaar t/m 19 sept Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43. Di-zo 12-20u; De 19de eeuw op zijn mooist t/m 2006 Dordrechts Museum, Museumstraat 40; Di-zo 11-17u.