AMSTERDAM

FOTO-EXPOSITIES

Diederix e.a.

In Huis Marseille zijn nog tot 12 september de fototentoonstellingen van Elspeth Diederix en Marnix Goossens en van Luc Delahaye te zien. De Franse fotojournalist Delahaye (1962) presenteert hier zijn monumentale panoramafoto's van gebeurtenissen die de laatste jaren in het nieuws waren, zoals de G8-top in Genua in 2001 of het proces tegen Slobodan Milosevic in Den Haag. Het uitgangspunt voor de gezamenlijke tentoonstelling van Elspeth Diederix (1971) en Marnix Goossens (1967) was hun persoonlijke benadering van `de natuur'. Diederix schroomt niet de natuur te manipuleren en creëert zo bizarre en surrealistische taferelen. Goossens verandert het natuurlijke beeld ook weleens, maar meestal laat hij het ongemoeid.

Diederix e.a. t/m 12 sept Huis Marseille, Keizersgracht 401. Di-zo 11-17u (do en vr 11-20u).

THEATER

Stad 2

Jonghollandia brengt met de voorstellingen Stad een visie op het leven in de hedendaagse metropool. Ging Stad 1 over de dreiging van het grotestadsleven, Stad 2 is poëtischer. De acteurs spelen in bestaande kantoorgebouwen op locaties in het land. Ze hebben een rustige speelstijl en brengen emoties aan de orde als vervreemding, het verlies van de vertrouwde wereld en eenzaamheid.

8-12 sept. Amsterdam, TPG Toren (naast CS) Oosterdokskade 5. Inl 020-6266866 of stad2.zthollandia.nl.

GOSPEL

Gospel Festival

In de ruim tachtig kerkgenootschappen in de Bijlmer speelt gospel vaak een grote rol. Deze zaterdag zullen dertig koren uit die kerken concerten geven in het Cultureel Educatief Centrum (CEC) Ganzenhoef. Het festival beperkt zich niet tot religieuze muziek van groepen als de Pentacost Revival Choir en Jehova Shalom. Ook cross-over, soul en hiphop en andere aan gospel schatplichtige stijlen komen aan bod.

4 sept 12-23u. CEC, Bijlmerdreef 1289. Kaarten 0900-0191.

SIERADEN

Op zondag 5 september is er een Sieraden Route door het hart van Amsterdam. Te voet of per fiets in de Jordaan kunnen deelnemers tussen 12 en 17u terecht bij 7 juweliers die sieraden ambachtelijk vervaardigen in eigen atelier. Deelnemers o.a. Arte Adorno Westerstraat 196, Sieraad Atelier Hofmeester 2e Leliedwarsstraat 10. Stokerij Rozengracht 105. B5 Sier Raad Foru Laurierstraat 168. Richard Walraven Hazenstraat 70. Goldstrasse Elandsgracht 89 Studio 91 Elandsgracht 91.

Inl 020 6201541.

MUZIEK

Bach Festival

Het vijfde Bach Festival in de Waalse Kerk vindt van 8 t/m 12 september plaats met optredens van oa The Academy of Vocal Musick olv Jed Wentz, fluitiste Marion Verbruggen, het Utrechts Barok Consort, clavecinist Pieter Dirksen, Il Fondamento , gambiste Mieneke van der Velden, organist Jacques van Oortmerssen, sopraan Deborah York en het Calefax Rietensemble, dat oa de Goldbergvariaties van Bach speelt.

8 t/m 12 sept Waalse Kerk. Inl 030-2991103; www.bachfestival.nl