Woede in Nepal na executie gegijzelden

Duizenden boze demonstranten hebben vandaag een moskee in de Nepalese hoofdstad Kathmandu geplunderd en in brand gestoken uit protest tegen de moord op twaalf gegijzelde Nepalezen in Irak.

Het nieuws over de moord op de twaalf arbeiders uit Nepal werd gisteren wereldkundig gemaakt via een islamitische internetweb site waarop een video was te zien van de executie. Zichtbaar zou zijn hoe een gemaskerde man in camouflagepak het hoofd afsnijdt van een geblinddoekte man die op de grond ligt. Ook zouden geluiden hoorbaar zijn van de doodstrijd van de man. De gemaskerde man houdt vervolgens het hoofd op voor de camera en legt het op het lichaam van de man. In een ander filmpje zou te zien zijn hoe een man nekschoten toedient aan de andere elf gegijzelden. De executie is opgeëist door een groep die zich het Leger van Ansar al-Sunna noemt.

De moord op de twaalf Nepalezen is de grootste aanslag op buitenlandse gegijzelden in Irak tot dusver. Opstandige Irakezen hebben in een poging buitenlandse troepen en arbeiders uit Irak te weren de afgelopen maanden meer dan 160 mensen gegijzeld. Daarbij zijn verscheidene gegijzelden, voor zover bekend 22, gedood – meestal door middel van onthoofding.

In Nepal is met boosheid en ontzetting op het nieuws gereageerd. Prakash Sharan Mahat, de Nepalese minister van Buitenlandse Zaken, zei met name geschokt te zijn omdat ,,er geen eisen of deadlines waren gesteld''. Demonstranten in Kathmandu waren eensgezind in hun oordeel dat de Nepalese regering onvoldoende voor hun gegijzelde landgenoten had gedaan. Om te voorkomen dat de situatie in Kathmandu verder uit de hand loopt, heeft de regering een avondklok ingesteld.

De Nepalese ambassadeur in Qatar, Shyamananda Suman, heeft verklaard diverse pogingen te hebben ondernomen in contact te komen met de ontvoerders.

De daders hebben volgens de Nepalese media wel degelijk geëist dat Nepal al zijn arbeiders uit Irak terugroept. Kathmandu heeft daartoe al meermaals opgeroepen en gewaarschuwd voor de veiligheidsrisico's in Irak, maar in het straatarme Nepal zoeken veel mensen werk in het buitenland. Er werken ongeveer 17.000 Nepalezen in Irak voor buitenlandse ondernemingen. De groep van twaalf verdween op 19 augustus nadat zij vanuit Jordanië Irak waren binnengereisd om daar te werken voor een Jordaans bedrijf.

Ook Nepals weigering om in te gaan op het verzoek van de Verenigde Staten om troepen te sturen naar Irak heeft de Iraakse ontvoerders niet weerhouden.

De Iraakse interim-premier Iyad Allawi heeft vergelding beloofd. ,,De enige manier om om te gaan met deze illegale groep is om hen te confronteren met het recht'', zei hij tegenover de Arabische televisiezender Al-Arabiya.