Volksheld Massú maakt faam waar

,,Chi-Chi-Chi, Le-Le-Le, Viva Chile!''. Baan elf van het tennispark Flushing Meadows leek gisteren een paar uur op `klein Chili'. Met rood-wit-blauwe vlaggen begroette een honderdtal Chilenen hun nieuwe nationale held Nicolás Massú voor zijn partij tegen de Argentijn José Acasuso. De tweevoudig olympisch kampioen van Athene maakte zijn faam waar. In minder dan twee uur tijd rekende de 24-jarige Chileen op indrukwekkende wijze af met zijn opponent: 6-4, 6-0 en 6-2. Massú kreeg een staande ovatie en werd vervolgens bedolven onder tientallen handtekeningenjagers. De Massumania zal, als de Zuid-Amerikaan in de volgende aantreedt tegen de Armeniër Sargis Sargsain, alleen nog maar grotere vormen aannemen.

Massú kan zich op dit moment nauwelijks voorstellen hoe groot de gekte in zijn land anderhalve week geleden was. Nadat de baseliner in het dubbelspel met zijn landgenoot Fernando González na een slijtageslag de eerste gouden medaille in de historie van Chili won, barstten in alle grote steden van het land massaal volksfeesten los. Toeterende auto's en dansende mensen trokken door de straten. Alsof de Chileense voetbalploeg wereldkampioen was geworden.

Een halve dag later stond het land helemaal op zijn kop toen Massú ook nog eens het enkelspel won, in een zinderende vijfsetter ten koste van de Amerikaan Mardy Fish. Opnieuw klonk in Griekenland voor het oog van de wereld het Chileense volkslied. Sonia Massú beleefde het grootste moment uit de carrière van haar zoon thuis in Viña del Mar. ,,Ik was graag bij hem geweest, maar ik heb hem steeds gesteund via de telefoon. We zagen Nicolás op de televisie winnen. Het was ongelooflijk wat er gebeurde. Mijn zoon was opeens een nationale held'', zegt de moeder van Massú in de gangen van het Arthur Ashe stadion. ,,Mensen kwamen langs en gaven ons cadeautjes. Wat Nicolás voor het land heeft gedaan is heel goed. Chili heeft behoefte aan succes. En mijn zoon heeft het verdiend. Hij heeft er zijn leven lang voor gevochten.''

Massú heeft met zijn olympische zege in één klap zijn onlangs gestopte jeugdidool Marcelo Rios na de vergetelheid gespeeld. Voormalig nummer één Rios werd vier jaar geleden gekozen tot sporter van de eeuw in Chili, maar het grootste sportsucces van het land staat nu op naam van Massú. Tennis dreigt nu het populaire voetbal naar de achtergrond te verdringen. Het Davis-Cupduel tussen Chili en Japan dat deze maand in Viña del Mar wordt gespeeld was in minder dan twee dagen uitverkocht. Met Massú en González in de gelederen hopen de Chilenen voor het eerst sinds tijden weer in de wereldgroep te komen. Het koppel wist al eerder twee keer de World Team Cup op hun naam te schrijven. Massú toonde in 2000 ook al de liefde voor zijn land door op de Olympische Spelen van Sydney de vlag van zijn land te dragen tijdens de openingsceremonie.

Massú veranderde de afgelopen weken van een anonieme subtopper in een nieuwe ster. De kampioen van `Athene' begon als de nummer elf van de wereld aan het grandslamtoernooi van Flushing Meadows. Steeds maar weer moet Massú in New York beschrijven hoe hij zich voelde na het laatste punt tegen Fish. ,,Op dat moment dacht ik niet zoveel. Pas daarna besefte ik dat dit het moment was waar ik altijd voor heb gestreden. Eindelijk was het gelukt iets groots te winnen. Om me heen is er veel veranderd, maar ik moet trachten mezelf te blijven'', zegt Massú, die op de Spelen zijn tranen niet kon bedwingen.

De vijfvoudig toernooiwinnaar probeert zichzelf tijdens de US Open zoveel mogelijk af te sluiten van de buitenwereld. ,,Veel mensen denken dat ik nu wel even de US Open ga winnen. Natuurlijk kom ik hier met de gedachte om te zegevieren, maar ik weet dat ik net zo goed kan verliezen. Ik moet nu mijn volwassenheid tonen'', stelt Massú na zijn zege tegen Acasuso. ,,Ik moet nu niet als een ster rondjes door het park of de stad gaan lopen. Ik moet scherp blijven.''

Het tekent de professionaliteit van de voormalig kampioen van de Dutch Open. Als zoon van een vader met Palestijnse wortels en een moeder van joodse komaf heeft hij geleerd zich afzijdig te houden van lastige vraagstukken. Massú houdt zich bewust niet met religie bezig. Vooralsnog telt alleen het tennis in het leven van de sporter die onmiddellijk na zijn optreden op de US Open met zijn ouders naar Chili vertrekt.

Voor het eerst in drie maanden zullen vader Manuel en moeder Sonia dan weer samen zijn met de beroemdste van hun drie zonen. Maar ze zullen Nicolás Massú voorlopig moeten delen met de tennisgekke bevolking van Chili die niet kan wachten hem groots te huldigen. Door de straten van Santiago zal het `Chi-Chi-Chi, Le-Le-Le, Viva Chile!' dan vele malen harder klinken dan gisteren in New York.

    • Koen Greven