Van Bommel blijft, Ibrahimovic gaat

Op de laatste dag van de transfermarkt maakten clubmanagers en zaakwaarnemers overuren. Niet alle beoogde transfers gingen door. Van Bommel blijft, Ibrahimovic gaat.

Op het trainingskamp van het Nederlands elftal, dat zich voorbereidt op het WK-kwalificatieduel van volgende week woensdag tegen Tsjechië, verborg international Van Bommel gisteren in Katwijk zijn teleurstelling over zijn afgeketste transfer naar Borussia Dortmund. ,,Ik maak dit seizoen waarschijnlijk gewoon bij PSV af'', zei de 27-jarige middenvelder op het veld van Quick Boys tegen het persbureau ANP.

Van Bommel hoopte tevergeefs dat Borussia Dortmund alsnog een bankcheque van 4 miljoen euro kon overleggen. Aan zijn schoonvader Van Marwijk lag het niet. De trainer van Borussia Dortmund wilde de aanvoerder van PSV graag aantrekken. De Duitsers kwalificeerden zich echter niet voor een Europees toernooi. Ze konden daardoor niet aan de transfersom voor Van Bommel voldoen.

Van Bommel: ,,Vier miljoen euro is niet heel veel geld voor een voetballer. Maar veel clubs hebben die centen nu gewoon niet. Dan houdt het op. Ik ga er van uit dat ik het seizoen bij PSV afmaak. Normaal gesproken vertrek ik niet in de winterstop. Aan het einde van het seizoen ben ik transfervrij. Dan kan ik bijvoorbeeld nog naar een club als Dortmund.''

Van Bommel laat zich niet verblinden door spelers die wel naar het buitenland vertrekken. ,,Bouhlarouz gaat inderdaad naar Hamburger SV. Maar dat is een club waarvoor ik niet wil spelen. Ik wilde graag naar Dortmund en was zelf ook al rond met die vereniging. Het is helaas niet rondgekomen. Dus ga ik met alle plezier verder bij PSV'', zegt de middenvelder over de Eindhovense club die hij eigenlijk al drie jaar wil verlaten. ,,Ik kom vanzelf bij een mooie club in het buitenland. Dat blijft mijn doel.'' De overgang van Ibrahimovic naar Juventus vond gisteren wel doorgang. De Zweedse spits verlaat Ajax voor een transferbedrag van 16 miljoen euro. Ibrahimovic tekende een vierjarig contract in Turijn, waar hij met Juventus mag deelnemen aan de Champions League. Over twee weken komt de `Oude Dame' op bezoek in de Amsterdam Arena en kan de 22-jarige aanvaller tegen zijn oude club in actie komen.

Ajax wilde gisteren meteen een opvolger voor de spitspositie presenteren, maar de beoogde overgang van de 20-jarige Koné ketste af. De spits uit Ivoorkust blijft bij Roda JC. Hij kwam gisteren niet door de medische keuring. De Griekse spits Anastasiou, die eventueel op huurbasis zou terugkeren naar Roda JC, blijft nu logischerwijze bij Ajax.

De overgang van aanvaller Lurling van Feyenoord naar Vitesse gaat niet door. Het ontbreekt de Arnhemmers aan financiële middelen om de linkerspits voor een seizoen te huren. Lurling trainde vandaag gewoon bij Feyenoord, waar hij geen basisplaats heeft. Feyenoord nam wel afscheid van verdediger Van den Berg, die bij Vitesse de komende twee jaar meer speelminuten hoopt te krijgen. De Braziliaan Dondé verruilt Feyenoord voor het Duitse Hamburger SV, dat eerder deze week RKC'er Boulahrouz aantrok. PSV verhuurde de jonge back Colin aan zijn oude club NAC, dat tevens een optie tot koop heeft. RKC neemt de jonge verdediger Promes van Ajax over.

Op de buitenlandse transfermarkt viel de verhuizing van Westerveld naar Real Mallorca op. De Nederlandse doelman werd verhuurd door Real Sociedad, waar hij net als bij het Nederlands elftal op een zijspoor was beland. Westerveld is na dit seizoen transfervrij. De Braziliaanse aanvaller Luis Fabiano speelt vanaf dit seizoen voor FC Porto. De houder van de Champions League nam de 23-jarige spits over van São Paulo.

De 30-jarige aanvaller Wiltord heeft onderdak gevonden bij de Franse landskampioen Olympique Lyon. De Franse international was transfervrij, omdat zijn contract bij Arsenal afgelopen zomer niet werd verlengd. De Nederlandse verdediger Verlaat verruilt Austria Wien voor Sturm Graz. De 36-jarige Nederlander speelt een seizoen op huurbasis voor de Oostenrijkse club.

Lazio Roma heeft gisteren hard toegeslagen op de internationale transfermarkt. De Italiaanse club kocht negen nieuwe spelers. Met Rocchi (Empoli), Siviglia (Parma), Seric (Hellas Verona), Gonzales en Robert (van het Argentijnse Gimnasia La Plata), Talamonti (Rosario Central), Mea (Caracas) en de tweeling Antonio en Emanuele Filippini van Palermo wil de club het vertrek van topspelers Claudio Lopez, Corradi, Fiore, Favalli, Stam en Mihajlovic opvangen.