Stemming daalt bij consument VS

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in augustus fors gedaald. Dit blijkt uit de maandelijkse cijfers van de Conference Board, de organisatie die in de Verenigde Staten het consumentenvertrouwen meet. De vertrouwensindex ging naar beneden van 105,7 naar 98,2. Deze daling met 7,5 punten was dubbel zo groot als analisten hadden verwacht.

Een regionale indicator van het vertrouwen van het Amerikaanse bedrijfsleven, de purchasing managers index van Chicago, daalde eveneens tweemaal zo sterk als werd aangenomen, van 64,7 punten naar 57,3 punten. De waarde van meer dan 50 punten geeft overigens wel aan dat nog steeds sprake is van economische expansie in die regio.

Voornaamste reden voor het dalen van het consumentenvertrouwen is de arbeidsmarkt. De Conference Board zei gisteren de val in het consumentenvertrouwen te hebben verwacht, na het nieuws van begin augustus dat er in de maand juli slechts 32.000 banen waren bijgekomen in de VS. De verwachting was toen 240.000 banen. Meer Amerikanen denken dat de komende zes maanden het aantal banen minder wordt. Ook het aantal dat denkt dat het persoonlijke inkomen de komende tijd verslechtert is toegenomen.

De hoge olieprijs speelt eveneens een rol bij het dalende vertrouwen. Ten tijde van de meting van het consumentenvertrouwen bedroeg de prijs van Amerikaanse olie tegen de 50 dollar per vat. De olieprijs is inmiddels gedaald, tot iets boven de 42 dollar per vat vanmorgen.

De sterke daling van de Amerikaanse vertrouwensindices kwam voor de financiële markten als een verrassing. De prijzen van obligaties maakten na de bekendmaking van de gegevens zowel in de VS als in Europa een van de grootste sprongen van dit jaar. Obligaties stijgen doorgaans in koers – en de effectieve rente op obligaties daalt – bij tekenen van economische zwakte.

Het consumentenvertrouwen heeft dezer maanden een speciale betekenis, omdat de race voor het Amerikaanse presidentschap in volle gang is en de economie van invloed is op de kans van de zittende president Bush om de verkiezingen op 2 november aanstaande te winnen.

Komende vrijdagmiddag worden de werkgelegenheidscijfers over augustus gepresenteerd, waarvan de uitkomst van grote invloed kan zijn op de stemming onder het Amerikaanse electoraat. Analisten rekenen gemiddeld op een groei van het aantal banen met 158.000.