Schorsing van vier jaar geëist tegen renners

De Belgische wielerbond (KBWB) wil de beroepsrenners Chris Peers en Jo Planckaert en oud-prof Johan Museeuw een schorsing van vier jaar opleggen in de dopingzaak rond de Vlaamse veearts Landuyt.

De bondsprocureur eiste gisteren die straf, de disciplinaire commissie van de wielerbond zal binnenkort uitspraak doen. Peers en Planckaert werden gisteren op het hoofdkantoor van de KBWB in Brussel gehoord, Museeuw was afwezig. Hij maakt als begeleider deel uit van de ploeg van Quickstep die momenteel deelneemt aan de Ronde van Groot-Brittannië.

Na afloop van de hoorzitting gaf niemand commentaar. Wel kwam naar buiten dat de wielerbond de renners én Museeuw voor vier jaar wil schorsen. Op verzoek van de coureurs werd de zaak achter gesloten deuren behandeld.

Museeuw stopte in het voorjaar als actief renner. Zijn betrokkenheid in de rechtszaak tegen de Belgische dierenarts Landuyt, die wordt verdacht van verstrekking van dope aan wielrenners en handel in hormonen in de veeteelt, heeft al een smet op zijn carrière geworpen. De oud-wereldkampioen die de geuzennaam `Leeuw van Vlaanderen' met zich meedroeg, moet met Peers en Planckaert mogelijk ook nog voor de rechter verschijnen in verband met zijn rol in de zaak tegen Landuyt. Deze maand beslist het parket van Kortrijk of de renners ook strafrechtelijk zullen worden vervolgd.

Museeuw nam dit voorjaar afscheid tijdens de Grote Scheldeprijs en leert aan de hand van zijn vriend en oud-collega Wilfried Peeters het vak van ploegleider. Officieel is hij verantwoordelijk voor de public relations van de ploeg. ,,Hij doet nu van alles wat bij de ploeg en als hij wordt geschorst, zal hij dat mogen blijven doen'', zei een woordvoerder van de wielerbond vanochtend desgevraagd. Ploegleider mag Museeuw tijdens de schorsingsperiode niet worden. Als hij een licentie voor sportdirecteur aanvraagt, zal hij die waarschijnlijk niet krijgen en kan hij geen ploegleider worden.

De KBWB schorste onlangs de Belgische wielrenner Dave Bruylandts – betrapt op het gebruik van het bloeddopingmiddel epo – voor vier jaar, waarvan tweeënhalf jaar voorwaardelijk.