Roddick: 244 per uur

Titelverdediger Andy Roddick heeft zich gisteren gemakkelijk voor de tweede ronde van de US Open geplaatst. De Amerikaanse nummer twee van de tenniswereld had geen enkele moeite met zijn jonge landgenoot, de nationale kampioen tot achttien jaar Scoville Jenkins: 6-0, 6-2 en 6-2.

Roddick sloeg in zijn eerste partij van het toernooi de hardste service in de geschiedenis van de US Open. In zijn debuut op de ATP-tour kreeg Jenkins een bal met een snelheid van ruim 244 kilometer per uur om zijn oren. De wedstrijd was in 72 minuten afgelopen. ,,Ik denk dat het een zware wedstrijd was voor Jenkins'', erkende Roddick. ,,Maar ik hoop dat hij zich ooit realiseert dat het een mooie ervaring was.''

In het mannentoernooi verdween de grillige Marat Safin, winnaar van de US Open 2000, uit het toernooi. De 24-jarige Rus verloor gisteren voor de eerste keer in zijn loopbaan van de Zweed Thomas Enqvist: 7-6, 6-4, 3-6, en 6-3. Safin verraste aan het begin van dit jaar met een opvallende comeback op de Australian Open waar hij de finale haalde. Maar op Flushing Meadows wist hij net als eerder dit jaar op Wimbledon zijn faam niet waar te maken. Opnieuw was de eerste ronde het eindstation voor Safin, de voormalige nummer één van de wereld.

In het vrouwentoernooi bereikte de Belgische Justine Henin, bijna twee weken geleden winnares van olympisch goud in Athene, gisteren met een wisselvallig optreden de tweede ronde van de US Open. De titelverdedigster in New York won in twee sets van de pas 15-jarige Tsjechische tennisster Nicole Vaidisova: 6-1 en 6-4.

Henin raakte in de tweede set in moeilijkheden tegen de talentvolle tiener uit Midden-Europa die onlangs een proftoernooi in het Canadese Montreal wist te winnen. De Waalse Henin keek in de tweede set even tegen een 4-1 achterstand aan, maar herstelde zich knap door vijf games op rij te winnen.