Nieuwe inrichting Bar Europe

Als aandenken aan het voorzitterschap van de Europese Unie heeft de Nederlandse regering de gebruikers van het Justus Lipsius gebouw in Brussel vandaag een nieuwe inrichting van de bar op de vergaderetage aangeboden. Boven de zitjes zijn grote lampenkappen annex afzuigkappen met reproducties van Hollandse meesters aangebracht. Ambtenaren of ministers die even uit een van de vergaderzalen op de vijfde etage zijn weggelopen, kunnen zo onder bijvoorbeeld Jozef Israëls' Kinderen der zee of Johannes Vermeers Gezicht op Delft hun `bilateraaltjes' voeren.

Voorwaarde bij de opdracht aan het Amsterdamse bureau Droog Design voor de inrichting van de Bar Europe was dat de gebruikers van de ruimte – op hoogtijdagen zo'n 4.500 mensen uit de 25 lidstaten van de Unie – zich er `thuis' zouden voelen, aldus Thom de Bruijn, de Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij de Europese Unie. Om die reden staan er naast de gewone banken 25 verschillende stoelen uit de afzonderlijke EU-landen. Sommige lidstaten hebben speciaal een stoel voor deze gelegenheid ontworpen, andere landen hebben een `designklassieker' afgestaan. De inrichting, die in totaal 230.000 euro heeft gekost, zal ook na afloop van het halfjaarlijkse Nederlandse voorzitterschap blijven bestaan.