`Nacht van Scholten' verbluft toehoorders

De nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 augustus zal bij Havenbedrijf Rotterdam de geschiedenis ingaan als `de nacht van Willem Scholten'. Want wat donderdag op de zestiende verdieping van het World Port Center niet meer was dan een reguliere vergadering van de raad van commissarissen van het bedrijf, kreeg een explosief slot toen algemeen directeur Scholten tegen middernacht plotseling het woord vroeg.

De commissarissen fronsten de wenkbrauwen. De agendapunten, waaronder de overname door het Havenbedrijf van RDM Technology en Defense van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, waren toch al besproken. Ook de door Scholten ondertekende bankgarantie van 25 miljoen van Commerzbank voor RDM was ter sprake geweest. De commissarisen waren not amused, maar waren toch uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat dit nog binnen de bevoegdheden van Scholten viel.

Wat echter gebeurde nadat Scholten het woord had gevraagd, tart elke beschrijving. Scholten moest, in het nauw gebracht door de banken die hun geld opeisten, bekennen dat soortgelijke bankgaranties als aan de Commerzbank ook waren verstrekt aan de Britse bank Barclays, waarbij aan het inmiddels failliet gegane RDM niet voor 25, maar voor 95 miljoen euro kredieten waren verstrekt.

De commissarissen keken elkaar ongemakkelijk aan en waren met stomheid geslagen. Afgelopen maandag werd Scholten geschorst. Voor president-commissaris en wethouder Van Sluis zat er ook nog een praktisch probleem aan. Hij moest een zakenreisje met de havendirecteur naar Oman, dat voor maandag stond gepland, onverwijld afzeggen.