Minder macht voor opvolger Alberda

Sportkoepel NOC*NSF wil in presentatie en bevoegdheden geen tweede Joop Alberda als technisch directeur. Voor diens opvolging zijn Roelant Oltmans en Cees Vervoorn de belangrijkste kandidaten.

De Nederlandse ploeg is maandag met minder medailles dan gepland teruggekeerd van de Olympische Spelen in Athene. Voor de beoogde `één meer dan in Sydney' kwam Nederland er vier te kort; het werden er niet minimaal 26, maar 22.

Het missen van die doelstelling is exemplarisch voor de lichte terugval in niveau van de Nederlandse topsport. Lichtpuntjes in Athene waren hooguit baanwielrenner Theo Bos, judoka Edith Bosch en badmintonspeelster Mia Audina.

De voortgang die de sportkoepel NOC*NSF voor ogen heeft ziet er evenmin positief uit, omdat de beoogde opvolger van technisch directeur Joop Alberda, de aanjager van het Nederlandse succes, beperkter bevoegdheden krijgt en er geen zekerheid is over financiering van de programma's in aanloop naar de Spelen van Peking in 2008.

De opvolgingsprocedure over de benoeming van een technisch directeur is inmiddels in gang gezet, ook al is het bijna vijf maanden geleden dat Alberda zijn afscheid heeft aangekondigd. Volgens Theo Fledderus, algemeen directeur van NOC*NSF, is besloten eerst de resultaten van `Athene' af te wachten. Daarnaast speelt een reorganisatie onder het personeel van NOC*NSF. Als gevolg van bezuinigingen verdwijnen er twintig arbeidsplaatsen op het bureau, dat is gevestigd op het nationaal sportcentrum Papendal.

Voor de opvolging van Alberda is genoeg belangstelling er hebben zich twaalf kandidaten spontaan gemeld. Tijdens de Spelen in Athene zijn de eerste contacten gelegd en afspraken voor gesprekken gemaakt. Het staat vast dat Fledderus en Marcel Sturkenboom, die per 1 oktober directeur Sport van NOC*NSF wordt, om tafel gaan met Cees Vervoorn en Roelant Oltmans; die twee zijn althans uitgenodigd voor een gesprek.

Oud-zwemmer Vervoorn is directeur van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam en voorzitter van de Stichting Topzwemmen Amsterdam. Zij naam werd vier jaar geleden ook genoemd rond de benoeming van de chef de mission, de functie die uiteindelijk naar bestuurslid Peter Vogelzang is gegaan. Oltmans heeft als bondscoach van de mannenhockeyploeg goud gewonnen bij de Spelen van 1996 in Atlanta, was daarna directeur bij de Bredase voetbalclub NAC en in Athene actief als bondscoach van de Pakistaanse hockeyploeg.

In de nieuwe structuur van NOC*NSF wordt de nieuwe technisch directeur een van de vier technisch adviseurs, die valt onder het nog te benoemen Hoofd Topsportontwikkeling. En die staat hiërarchisch onder Sturkenboom, de directeur Sport.

De bevoegdheden van Alberda's opvolger worden daarmee danig ingeperkt. Dat is ook de bedoeling, omdat NOC*NSF er naar streeft de technische kaders van de sportbonden te versterken, zodat de rol van technisch directeur bij de sportkoepel minder dominant zal worden. Zowel in bevoegdheden als presentatie wil NOC*NSF geen tweede Joop Alberda. Of de beoogde kandidaten zich daarin willen schikken, is zeer de vraag. Voor een sterke persoonlijkheid met uitgesproken ideeën lijken de bevoegdheden beperkt.

Daarnaast bestaat er nog onzekerheid over het budget waarmee de voorbereiding van sporters op `Peking' gefinancierd moet worden. NOC*NSF heeft een marketingplan ontwikkeld met een beoogd resultaat van 42 miljoen euro voor de komende vier jaar. Daarvoor moeten de zes hoofdsponsors (partners in sport), of hun vervangers, bereid zijn 1,2 miljoen euro per jaar neer te tellen. De afgelopen vier jaar was dat nog de helft, 600.000 euro. En van tien subsponsors (suppliers) wordt een bijdrage van 300.000 euro per jaar gevraagd.

De onderhandelaars van de sportkoepel zeggen dat er in Athene goede contacten met kandidaat-sponsors zijn gelegd en ,,het er positief uitziet''. De realiteit is dat tot nu toe alleen de Nederlandse Spoorwegen als hoofdsponsor is vastgelegd.

    • Henk Stouwdam