Krappe kas nekt IT-bedrijf Real Time

Na twee keer de publicatie van de halfjaarcijfers te hebben uitgesteld, heeft het beursgenoteerde bedrijf Real Time Company (RTC), voorheen bekend onder de naam Newconomy, gisteren in de namiddag zijn cijfers gepresenteerd. In het persbericht rept de onderneming met geen woord over het waarom van het uitstel. De directie van het bedrijf komt niet aan de telefoon om tekst en uitleg te geven omdat zij ,,in overleg zijn'', aldus een secretaresse.

Het tot twee keer toe uitstellen van de resultaten wordt door beleggers doorgaans niet gewaardeerd. Eerder spotte softwarebedrijf Baan Company, toen het nog beursgenoteerd was, met aandeelhouders, door herhaaldelijk de publicatie van cijfers vooruit te schuiven.

Het persbericht van gisteren maakt duidelijk dat de IT-onderneming in financiële moeilijkheden zit. De kaspositie noemt het bedrijf ,,aanhoudend krap''. Real Time Company wil met het uitgeven van nieuwe aandelen de kas vullen, maar de lage beurskoers staat deze operatie volgens het bedrijf in de weg. Het aandeel Real Time heeft een waarde van ongeveer 8 eurocent, een historisch dieptepunt.

Tegenover persbureau Dow Jones verklaarde bestuursvoorzitter G. Budel dat een oplossing ,,binnen enkele weken'' noodzakelijk is. Het bedrijf is volgens het persbureau in gesprek met zijn huisbank over de problemen.

Real Time Company, dat zich toelegt op dienstverlening in de automatiseringssector, heeft de eerste zes maanden van dit jaar een verlies geleden van 1 miljoen euro. Dat was over dezelfde periode vorig jaar nog 1,8 miljoen euro. De verbetering is vooral te danken aan kostenbesparingen. De omzet is gedaald van 16,6 miljoen euro naar 12,1 miljoen.

Real Time Company heeft flink in de personeelskosten gesneden. Deze namen 26 procent af tot 6,4 miljoen euro. Het aantal werknemers is verminderd van 274 naar 208.

Ondanks de moeilijkheden haalde RTC een opdracht binnen om voor de ANWB een nieuwe website te ontwerpen. Verder werd een contract verlengd met Daimler Chrysler Nederland.