Koude courgette-venkelsoep

In de Franse moestuin groeien de courgettes volop. Het is een hele kunst om met die overdaad elke keer weer iets anders, iets nieuws te maken.

Het lekkerst zijn de kleinste, ongeschilde courgettes die, na verwijdering van de uiteinden, in dunne plakken kunnen worden gesneden. Leg die plakken op een bord. Giet er een geurige, smakelijke olijfolie over. Bedruppel de courgetteplakken met wat citroensap. Een beetje zout erover en klaar is Kees. Omdat de oogst bijna niet is bij te houden moeten ook de grotere exemplaren die minder stevig aanvoelen en vaak een wat harde schil hebben in de keuken worden verwerkt. Die grotere courgettes zijn meer geschikt om soep van te maken.

Het recept voor vier personen voor een koude soep met een subtiele smaak. Bereiding: snijd de uiteinden van de courgettes. Snijd de lelijke plekken die zich op de schil bevinden weg. Maak de venkelknollen schoon. Verwijder ook hier de lelijke plekken. De groene blaadjes mogen mee de pan in. Snijd de courgettes en venkelknollen in grove stukken. Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de stukken courgette en venkelknol met de knoflook uit de knijper op een niet te hoog vuur gedurende enkele minuten. Schep de groenten tijdens het bakken om. Giet de, bij voorkeur zelfgetrokken, kippenbouillon in de pan en breng aan de kook. Kook de groenten ongeveer 10 minuten. Pureer de groenten in de pan met behulp van een staafmixer of gebruik een andere keukenmachine. Breng de soep op smaak met zout en peper. Laat de soep afkoelen. Giet de soep in een soepterrine en roer de crème fraîche erdoor. Laat de soep met een deksel op de terrine in de koelkast goed koud worden. Schep de soep in kommen. Strooi er bieslook op.

Tot slot nog een tip voor een variatie: roer een handje gekookte, gepelde garnalen of reepjes gerookte paling door de soep.

Morgen: groene vis

    • Anne Scheepmaker