Kogelslingeraar wil goud houden

De Hongaarse kogelslingeraar Adrian Annus weigert zijn olympische gouden medaille terug te geven. ,,Ik beschouw mezelf als olympisch kampioen en geef de medaille dus niet terug'', zei Annus gisteren in zijn woonplaats Szombathely tegen het Hongaarse persbureau MTI.

Annus werd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gediskwalificeerd, omdat hij weigerde een derde dopingtest te ondergaan. De 31-jarige Hongaar werd tijdens de Spelen in Athene twee keer gecontroleerd; één keer onaangekondigd en de tweede keer na zijn overwinning. Beide testen vielen negatief uit. Toch wenste het IOC een derde controle omdat het vermoeden bestond dat Annus de controles gemanipuleerd had. ,,Analyse van de twee urinestalen bewijst dat er sprake is van urine van twee verschillende personen'', aldus het IOC. Annus kondigde na zijn overwinning aan zich terug te trekken uit de atletiek.

De nummer twee van het olympisch kogelslingeren, de Japanner Koji Murofushi, zei vandaag dat hij ervan uitgaat dat hij de gouden medaille krijgt toegestuurd, in ruil voor zijn zilveren plak. Vandaag was Murofushi in Tokio met olympische kampioenen te gast bij premier Junichiro Koizumi.

Joelija Nesterenko, olympisch kampioene op de 100 meter, is gisteren opgenomen in een ziekenhuis in haar woonplaats Brest in het westen van Wit-Rusland. De 25-jarige sprintster klaagde over maagklachten en stress. Bij terugkeer in haar vaderland kreeg ze een onderscheiding van president Loekasjenko.