Israël jaagt op top Hamas na aanslag op twee bussen

Na de eerste bomaanslagen in Israël in vijf maanden, waarbij zestien Israëliërs en twee Palestijnen werden gedood en bijna honderd buspassagiers en omstanders gewond raakten, heeft het leger de stad Hebron afgesloten en jaagt het op de leiders van de verantwoordelijke Hamas-cel. De fundamentalistische organisatie zegt vanuit Hebron, op de westelijke Jordaanoever, dat zij de liquidaties van Hamas-leiders Yassin en Rantisi, eerder dit jaar, heeft willen wreken.

Palestijnse extremisten bliezen gisteren met zelfmoordbommen twee bussen op in de Israëlische stad Beersheva. De aanslagen hadden enkele seconden na elkaar plaats op de twee bussen die honderd meter van elkaar verwijderd waren in het centrum van de stad.

De leiders van Hamas in Hebron, maar ook in de Gazastrook, Nablus en Jenin, zijn nu opnieuw het doelwit van gerichte liquidaties, besliste het veiligheidskabinet van premier Sharon. Niet alleen Hamas in de Palestijnse gebieden wordt verantwoordelijk geacht, maar ook de algemene leiding van de moslimextremistische organisatie in Syrië wordt door Israël als schuldige aangewezen.

Een woordvoerder van premier Sharon zei vandaag dat Syrië organisaties als Hamas, die opereren vanuit Damascus, blijft steunen. De Israëlische luchtmacht heeft al eerder Palestijnse kampen bij de Syrische hoofdstad gebombardeerd. Sharon benadrukte gisteren dat de aanslag geen gevolgen heeft voor de uitvoering van zijn plan om de 21 nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen.

De aanslagen in Beersheva, het bestuurlijke en economische centrum van de Negev-woestijn, zal, als het aan de regering ligt, ook leiden tot een versnelling van de bouw van het zogeheten veiligheidshek rondom het zuidelijk deel van de westelijke Jordaanoever, met name rondom Hebron. Het hek, dat bij Hebron de vorm van een betonnen muur krijgt, zou hier aanvankelijk pas in de loop van 2005 worden opgeleverd. Maar na felle kritiek van het regionaal bestuur van Beersheva zal het tempo worden versneld, aldus een woordvoerder.

De Palestijnse premier Qurie en de Palestijnse leider Arafat keurden de aanslag van Hamas af, maar in Nablus, Jenin en Gazastad werd de ,,heroïsche operatie'' van een winkeleigenaar (26) en een bouwvakker (20) toegejuicht. In Gazastad gingen honderden Hamas-aanhangers de straat op om deze twee ,,martelaren'', God (,,Allahu Akbar''), Yassin en Rantisi te eren.

illusie verstoordpagina 5