In wei levert koe toch meer op dan op stal

Een koe die in de zomer in de wei loopt levert een melkveehouder meer op dan wanneer het dier op stal blijft. Dat blijkt uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Boeren die hun dieren binnenhouden zijn onder meer 25 procent meer kwijt aan diergezondheidskosten.

Met name bij kleinere melkveebedrijven van rond de 55 koeien is het verschil volgens de onderzoekers groot. Liepen de koeien in de wei, dan hield de ondernemer in 2002 ongeveer 38.000 euro over. Zijn collega met de dieren op stal verdiende rond de 21.000 euro, zo publiceerde het LEI dinsdag in zijn maandelijkse Agri-Monitor.

Naast extra kosten voor de gezondheid van de dieren zijn de koeien op stal volgens de onderzoekers ook duurder door arbeidskosten voor de verzorging. In 2002 heeft één op de acht melkkoeien in Nederland niet of nauwelijks de wei gezien.

In het kader van de nieuwe mestwetgeving is de verwachting bij overheid, landbouworganisaties en boeren dat de melkveehouders hun koeien steeds meer op stal zullen houden. De hoeveelheid mest die op het land mag terechtkomen, wordt in de nieuwe regels verder aan banden gelegd. Volgens de onderzoekers van het LEI is het echter de vraag of het op stal houden van de dieren ,,in verband met de veranderde mestwetgeving financieel en bedrijfseconomisch wel interessant is''.

Bij de grotere melkveehouderijen (met meer dan honderd koeien) is het verschil tussen de dieren in de wei of op stal kleiner, omdat hier met name het verschil in arbeidskosten in verhouding tot de opbrengst kleiner is.