In 1965 `gedeserteerde' Amerikaan wil terechtstaan

De vermeende Amerikaanse deserteur Charles Jenkins (64), die in 1965 vanuit Zuid-Korea vrijwillig zou zijn overgelopen naar communistisch Noord-Korea, zal zich binnenkort melden bij het Amerikaanse leger. Dit heeft Jenkins vandaag meegedeeld in een brief die is gepubliceerd door de Japanse regering. Hij wil sluiting van de zaak en zal zich daarom vrijwillig melden om de aanklacht onder ogen te zien. Jenkins ondertekent zijn brief met ,,Sergeant, United States Army''.

Jenkins bevindt zich in een ziekenhuis in Tokio sinds hij eind juli met zijn Japanse vrouw, Hitomi Soga, en twee dochters in het land arriveerde. In Japan hoopt men op mededogen voor Jenkins vanwege zijn familieomstandigheden. Jenkins en Soga trouwden in Noord-Korea, waar Soga in 1978 door Noord-Koreaanse agenten naartoe was ontvoerd.

Pas twee jaar geleden keerde ze voor het eerst naar haar moederland terug na enige dooi in de relaties tussen Japan en Noord-Korea. Sindsdien leefde de familie echter gescheiden.

De Verenigde Staten hebben altijd op het punt gestaan dat Jenkins voor een Amerikaanse militaire rechtbank moet verschijnen om zich te verantwoorden. Vandaar dat Jenkins aarzelde om zijn vrouw naar Japan te volgen. De eerste hereniging had uiteindelijk deze zomer plaats in Indonesië, dat geen uitleveringsverdrag heeft met de VS. Soga overtuigde haar man naar Japan te komen, waar Jenkins onmiddellijk in een ziekenhuis verdween. Zelfs een overgekomen neef uit de VS mocht hem niet bezoeken.

De Amerikanen drongen niet aan op een onmiddellijke uitlevering. In plaats daarvan begon afgelopen maand een reeks raadplegingen tussen Jenkins en een militaire advocaat.