Help, het evangelie is zoek

,,Met Tijs van den Brink.''

,,Je spreekt met André Rouvoet.''

,,André, fractieleider te Den Haag. Wat een eer.''

,,Waar was ik, Tijs?''

,,Je bedoelt?''

,,Niet veinzen, Van den Brink, dat doe je ook nooit als je interviewt. Waar was ik?''

,,Eh, nou...''

,,Ik ben diep gegriefd. Zijn wij net de grootste omroep van Hilversum, dan presteer jij het onze achterban zestien minuten lang te bestoken met wetenswaardigheden over Geachte Afgevaardigde Wilders zonder ook maar één enkele christelijke notie. Ik vraag je nog één keer: waar was de ChristenUnie?''

,,Maar André, dit was geen Twee Vandaag. Dit is Netwerk.''

,,Ik zag je wel zitten daar. Al een echt Netwerkkloontje in jas met gele das, tussendoor een één-op-ééntje met Hans Wiegel en na afloop de pen demonstratief in de binnenzak gestoken. Nou, je keek nog als een konijn in de koplampen. Waarom, mijn jongen, heb je de goede boodschap niet verkondigd?''

De eerste dag dat AVRO en EO stuivertje hebben gewisseld, zetten Netwerk en Twee Vandaag allebei een team op Geert Wilders, de dissidente Mozart van de VVD. Twee Vandaag (AVRO) koos voor zes minuten studiogesprek met VVD-prominent Frank de Grave, terwijl Netwerk (EO) een kwartier uitpakte met een viertrapsraket van reportage, sfeerbeelden, achtergrondgesprekken en een interview met Geert Wilders zelf.

Zo konden we de proef op de som nemen: wat is er EO en wat is er AVRO aan de actualiteit Wilders? Gaat de EO op zoek naar de consequenties van Wilders' bokkensprong voor het kleinchristelijk smaldeel in Nederland? En vraagt de AVRO Wilders naar zijn plannen met de brave middenstander?

Het antwoord: nee. Er viel niks christelijks te ontdekken in de Netwerkuitzending en ik kreeg geen gezellig familiegevoel bij Frank de Grave in Twee Vandaag. Dat verbaast u hoogstwaarschijnlijk niets, maar de Hilversumse bestuurders en de godvrezende Kamerleden wel – die willen branding op Ned 1, Ned 2, en Ned 3. En het verrast de redactieleden van de NCRV en KRO die als de dood waren dat de EO Netwerk zou gebruiken om zieltjes te winnen.

De EO probeerde in Netwerk nieuws te scoren met de VVD-

inquisiteur zelf. Het ging over de vraag of er nog een politiek leven was na de VVD en het werd ingeleid met beelden van Wilders, starend naar de lucht op een bankje aan het Binnenhof. Hij werd vanaf de grond gefilmd en op de achtergrond klonk een aanzwellend strijkorkest. Je voelde het: hier zit een Groot Leider.

De vragensteller bleek een bijtertje, die op zes verschillende manieren antwoord zocht op de vraag: bent u de nieuwe Pim Fortuyn. Maar de verspreking van Wilders ontging hem. Wilders zei: ,,Ik ben 20 jaar lid geweest van de VVD.''

Twee uur daarvoor zocht de AVRO in Twee Vandaag zijn toevlucht in een studiogesprek met Frank de Grave. Daar had de nieuwe hoofdredacteur Jean Mentens, die tien jaar geleden aan de wieg stond van Hart van Nederland, zijn club juist opgejut om `eigen nieuws' te brengen `op ooghoogte van de kijker'.

Presentator Karel van de Graaf deed zijn best. In de inleiding over Geert Wilders lachte hij: ,,U weet wel die man met meer haar dan ik.'' Hij had het over een ,,VVD-

Kamerlid met veel originele ideeën die hij graag in het openbaar ventileert, maar die nu van zijn fractieleider de kaken stijf op elkaar moet houden'' en stelde Frank de Grave de retorische vraag: ,,Is dat een redelijk verzoek?''

De Grave pareerde met een voetbalcliché: ,,Geen speler is groter dan zijn team.'' Waarna Van de Graaf, struikelend over zijn eigen ijdelheid, overschakelde op het onderwerp `fractiediscipline binnen de VVD' en het gesprek inhoudelijk doodliep.

Twee redacties, twee hoofdredacteuren en twee niet geslaagde uitzendingen. Dan is er maar één conclusie mogelijk. Ontsla de hoofdredacteuren van EO en AVRO, KRO, TROS en NCRV, zet alle redactieleden bij elkaar en maak samen een prachtuitzending. Dat scheelt niet alleen belastinggeld, maar respecteert ook de denkkracht en inzet op de redacties.

En misschien komt er dan eigen nieuws uit.

    • Wubby Luyendijk