Golddiggers

Een wekelijkse greep uit de kiosk. Vandaag Zuid!, een `glossip' over Amsterdam-Zuid.

Nadat de hoofdredacteur heeft bewezen dat je over zakenmensen (Quote) en consultants (Quote-Pro) kunt schrijven alsof het spannende helden zijn, heeft Jort Kelder nu een hele stadswijk tot spannend heldengebied uitgeroepen. In Zuid! wordt Amsterdam-Zuid beschreven als `de biotoop waar het allemaal gebeurt': ,,Nergens in Nederland wordt zo uitbundig geleefd, nergens staan de 44's zo ostentatief dubbel geparkeerd en nergens anders verkoopt de `groentejuwelier' frambeien die noodgedwongen met een goldcard worden afgerekend.''

In het nulnummer van deze `glossip' (glossy + gossip) is de toon jofel (,,dinsdagavond vaak te bezichtigen in zijn op spuugafstand gelegen stamkroeg Lexington'') en de moraal laag. De inhoud van de vuilniszak van een bekende Nederlander wordt geïnspecteerd en op stiekeme foto's zien we Harry Mulisch zijn teckel uitlaten, Jack Spijkerman met blikken bier sjouwen en Jeroen Pauw medicijnen kopen. De hoofdredacteur brengt een bezoek aan multimiljonair Erik de Vlieger. Deze uitgever van The Amsterdam Times ziet in Amsterdam-Zuid vooral veel `kak', vindt de winkels te duur en beklaagt zich over de politie: ,,Het woord gedogen heeft in Amsterdam plaats gemaakt voor handhaven, waardoor je nu een bon krijgt voor geen licht.''

De zakenlieden, sterren en louche figuren worden in dit blad geweldig interessant gevonden, louter wegens het geld dat ze bijeengaren. De vrouwen besteden hun tijd hoofdzakelijk aan de jacht op `gevulde' mannen en heten dan ook `roofkippen': ,,Zuid is zwanger van de golddiggers, armcandles en gulpenduikers.'' Zuid! looft een `PC Hooftprijs' (naar de gelijknamige winkelstraat) uit aan Estelle Gullit-Cruijff. Zij winkelt graag in de straat waar ,,de PC-processie van dure auto's en opgedofte vrouwen'' door haar hogelijk wordt gewaardeerd. Haar grootste ergernis is – zoals van vrijwel allen die in het blad aan het woord komen – `de bonnenschrijvende brigade': ,,Ze wachten tot je een minuut over tijd bent en pakken je dan. Met een attitude, bah.''

De futiliteit van de mededelingen is zo mogelijk nog stuitender dan het taalgebruik in dit blad. Het schetst in een `Rollator Top 3' oude buurtbewoners in `pole position', die vooral zijn te vinden in achterafstraten waar het geluid van ,,de Porsche Cayenne, Range Rover en BMW X5'' is verdrongen door ,,het onheilspellende geknars van versleten kraakbeen en zoemende invalidekarren''. Een gerucht (voetballer Edgar Davids heeft het duurste penthouse van de buurt gekocht) gaat in dit blad ,,als een bromvlieg over een koeienvlaai''. En in een reportage over de PC Hooftstraat: ,,Daarvoor werd nr. 93 onder meer uitgebaat door Mona, de Marokkaanse schone die Harry Mens twee liefdesbaby's schonk.'' De Beethovenstraat ,,verwerd'' volgens Zuid! ,,van kak-allée en jiddische pleisterplaats tot voetbalvrouwen-hangout''.

De ,,lichte toon en schalkse knipoog'' waarover de hoofdredacteur het in zijn inleiding heeft, kunnen de zinledigheid van dit blad niet verhullen. Het is als parodie zowel als buurtportret onherkenbaar. De ware roofkippen en golddiggers in deze buurt zijn de paparazzi en advertentiewervers van Zuid!

Zuid!, €2,95

    • Tom Rooduijn