Gijzeling op school in Zuid-Rusland

In het zuiden van Rusland hebben gemaskerde mannen en vrouwen vanochtend tussen de honderdveertig en vierhonderd leerlingen van een school gegijzeld. Gisteravond werd Moskou opgeschrikt door een zelfmoordaanslag bij een metrostation. Daarbij vielen tien doden.

Bij de gijzelingsactie in Beslan, in de aan Tsjetsjenië grenzende deelrepubliek Noord-Ossetië, kwam het tot een vuurgevecht met de politie, waarbij volgens de laatste berichten drie doden vielen. De gijzeling begon rond negen uur. Volgens getuigen vielen ongeveer vijftien mannen en vrouwen met bommengordels om hun middel het gebouw aan, nadat zij met een gekaapt politievoertuig het schoolterrein waren opgereden. Vijftig kinderen slaagden erin zich tijdens de actie te verbergen en konden later vluchten. Russische militairen omsingelden het gebouw. In de school is ook een onbekend aantal ouders; vandaag is de eerste schooldag en het is in Rusland gebruikelijk de eerste schooldag feestelijk te vieren.

De daders hebben gedreigd de school op te blazen als die wordt aangevallen. Zij eisen vrijlating van kameraden die gevangen zijn genomen tijdens en na aanvallen op het aangrenzende Ingoesjetië op 22 juni. Verder eisen zij een gesprek met de presidenten van de deelrepublieken Noord-Ossetië en Ingoesjetië. Zij willen dat ook een kinderarts, die een bemiddelende rol speelde tijdens een massale gijzeling in een theater in Moskou, twee jaar geleden, bij dat gesprek aanwezig is. President Poetin heeft vandaag zijn vakantie afgebroken en is naar Moskou teruggekeerd.

Onbekend is nog wie er achter de actie zitten. Aanvankelijk werd gedacht aan Tsjetsjenen, maar daaraan rees twijfel nadat in de eisen een verband werd gelegd met Ingoesjetië. De aanvallen van 22 juni in Ingoesjetië werden gepleegd door Tsjetsjenen èn Ingoesjeten. Noord-Ossetië was een jaar geleden ook al het toneel van een terroristische actie. Bij een bomaanslag op het militaire ziekenhuis in de plaats Mozdok kwamen toen vijftig mensen om het leven.

De gijzelingsactie komt daags nadat een vrouw zichzelf opblies bij het Moskouse metrostation Rizjkaja. Daarbij vielen gisteravond tien doden en ongeveer vijftig gewonden. Volgens de FSB, de Russische inlichtingendienst, is die aanslag gepleegd door Rosa Nagajeva, een zus van Amanat Nagajeva, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslag op een van de twee vliegtuigen die een week geleden werden opgeblazen. De zussen Nagajeva woonden met twee andere vrouwen in een flat in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. De FSB verdenkt een van de twee anderen ervan het tweede vliegtuig te hebben opgeblazen. De vierde vrouw wordt nog vermist.

Ooggetuigen zeiden gisteren gezien te hebben hoe de politie een vrouw wilde beletten het metrostation binnen te gaan. Daarop zou zij zijn weggerend en zichzelf hebben opgeblazen. Als haar bom in een metrorijtuig was ontploft, was het aantal slachtoffers waarschijnlijk veel groter geweest.

Terrorisme: pagina 5

HOOFDARTIKEL: pagina 7

    • David Jan Godfroid