Gijs van Tuyl directeur van het Stedelijk

Gijs van Tuyl (1941) wordt de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij krijgt zowel de zakelijke als de artistieke leiding over het museum. De aanstelling geldt voor vijf jaar.

Van Tuyl is gekozen door een sollicitatiecommissie van medewerkers en leden van de Raad van Toezicht van het Stedelijk. Gisteren stemde het college van B en W van Amsterdam in met de keuze. Wethouder van Cultuur Hannah Belliot noemt Van Tuyl ,,een solide directeur en een voortbouwer''. ,,Het College heeft gekozen voor continuïteit en stabiliteit. Van Tuyl is gezien zijn enorme ervaring een waarborg hiervoor.''

Volgens interim-directeur Hans van Beers, die op 1 juli 2003 de leiding over het museum kreeg na het vertrek van artistiek directeur Rudi Fuchs en zakelijk directeur Stevijn van Heusden, kiest het Stedelijk met Van Tuyl ,,een sterke bouwer op het juiste moment''. Beers: ,,Onder zijn leiding zal het museum de opgaande lijn versneld voortzetten.'' Rijkman Groenink, voorzitter van de Raad van Toezicht, noemt Van Tuyl een ,,ervaren museummanager, die we op dit moment hard nodig hebben''. Hij zegt te vertrouwen op een ,,even gedegen als gewaagd expositiebeleid'' onder Van Tuyl.

Gijs van Tuyl was van 1969 tot 1976 conservator van het Stedelijk Museum, onder de directeuren Edy de Wilde en Wim Beeren. Daarna vervulde hij twee functies bij het Rijk: hij werkte achtereenvolgens bij het Bureau Beeldende Kunst en bij de Rijksdienst Beeldende Kunst. In 1992 werd hij directeur van het nieuwe Kunstmuseum in Wolfsburg. Van Tuyl treedt uiterlijk 1 januari 2005 in functie als Stedelijk-directeur. Hans van Beers blijft in functie tot de verzelfstandiging van het museum is voltooid. Bedoeling was dat dat ook op 1 januari 2005 zou zijn, maar als dat niet lukt, blijft Van Beers naast Van Tuyl aan om de verzelfstandiging te begeleiden.

Het Stedelijk hoopt deze week ook de naam van de nieuwe architect van de renovatie en uitbreiding van het pand in de Paulus Potterstraat bekend te kunnen maken. Een vakjury buigt zich momenteel over de schetsontwerpen van vijf architectenbureaus. Het museumbestuur, inclusief Van Tuyl, en de wethouders Belliot (Cultuur) en Duco Stadig (Stedelijke Ontwikkeling) moeten instemmen met de keuze.