Geen drieletterwoord in kenteken

De nieuwe kentekenserie voor motorvoertuigen krijgt een compleet andere letter-cijfercombinatie. Het nummerbord krijgt een volgorde van twee cijfers, drie letters en een cijfer. Minister Peijs (Verkeer) heeft daarvoor toestemming gegeven aan de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

De nieuwe kentekenserie wordt volgend jaar september ingevoerd, maar de exacte datum blijft geheim, zo meldt de RDW. De dienst wil zo voorkomen dat automobilisten wachten met het kopen van een auto op de komst van de nieuwe kentekenplaten.

Op 1 september 2005 krijgen ook brommers en snorfietsen een kenteken. De nummerborden voor brommers en snorfietsen worden blauw en zijn een slag groter dan de huidige verzekeringsplaatjes.

Aanstootgevende lettercombinaties als GVD en NSB worden vermoedelijk vermeden. Minister Peijs beraadt zich nog hierover. De dienst verwacht dat de minister hiervoor een lijst opstelt. Drieletterwoorden komen in de nieuwe serie zeker niet voor – klinkers worden sinds 1978 niet meer gebruikt.

De RDW denkt zeker zes jaar vooruit te kunnen met de nieuwe serie. Daarna volgt de combinatie 1-BBB-01. De huidige combinatiereeks van twee cijfers, twee letters en weer twee letters, begon in 1998. De serie is inmiddels aanbeland bij de P, en zal voor een groot deel worden afgemaakt.