Frans belang in France Telecom onder 50 pct

De Franse staat neemt afscheid van zijn meerderheidsbelang in het telecombedrijf France Telecom. De staat gaat dit jaar een belang van minimaal 9,6 procent in France Telecom verkopen. De opbrengst van naar schatting minimaal 4,6 miljard euro zal worden gebruikt om de staatsschuld te verlagen.

Dat heeft het Franse ministerie van Financiën en Economie vandaag bekendgemaakt. De staat behoudt 43,5 procent van de aandelen van het telecombedrijf, maar zal dit verder verlagen tot 41 procent als de emissie een succes wordt en er extra aandelen (een greenshoe) worden verkocht. Op basis van de slotkoers van het aandeel France Telecom gisteren op de Parijse beurs moet de verkoop tussen de 4,6 en 5,8 miljard euro opleveren.

Er werd al enige tijd uitgezien naar de privatisering van het staatsbedrijf, die volgens de Franse regering gunstig is voor beide partijen. ,,France Télécom heeft behoefte aan een grotere vrijheid om zich aan te passen aan de veranderingen die de telecomsector zal doormaken. De privatisering draagt daar aan bij'', schrijft het ministerie. Het voegt daaraan toe dat de Franse staat ,,op middellange termijn'' een grote aandeelhouder blijft.

De 236 tot 299 miljoen aandelen worden aangeboden aan institutionele beleggers. Los van de emissie is het bedrijf France Télécom van plan om voor 1 à 1,15 miljard euro aan converteerbare obligaties uit te geven. Die schuldbewijzen kunnen later worden omgezet in aandelen.

De privatisering werd mogelijk gemaakt door een vorig jaar door het Franse parlement aangenomen wet, die de (ambtenaren-)status van de werknemers van geprivatiseerde staatsondernemingen onveranderd laat. In april liet minister van Financiën Sarkozy al weten haast te willen maken met het afbouwen van het staatsaandeel in grote ondernemingen, de zogeheten `ouverture au capital'. Ook het aandeel in Électricité de France (EdF) wordt verlaagd, wat al tot arbeidsonrust en sabotageacties door werknemers van het energieconcern heeft geleid.

Volgens analisten zullen de aandelen worden aangeboden voor een prijs tussen de 18,95 en 19,25 euro. Deze eerder aangekondigde verkoop door de staat, de grootste telecomemissie in Europa dit jaar, had de afgelopen tijd een drukkend effect op de koers van het concern.

France Telecom zou vanmiddag in Parijs zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering houden.