EU mag sancties treffen

De wereldhandelsorganisatie WTO heeft de Europese Unie toestemming gegeven voor sancties tegen de Verenigde Staten in het conflict over het zogenoemde Byrd-amendement.

Het Byrd-amendement, in 2000 aanvaard door het Amerikaanse Congres, laat de opbrengst van antidumpingheffingen op buitenlandse producten naar bedrijven in de VS vloeien. De WTO heeft het herhaaldelijk veroordeeld als strijdig met de internationale handelsregels. De Amerikanen kregen tot 27 december vorig jaar de tijd het amendement in te trekken, maar dat is nog steeds niet gebeurd omdat het Congres er fel op tegen is.

De EU had bij de klacht de steun van Canada, Japan, Brazilië, Chili, Mexico, India en Zuid-Korea. Ook deze landen mogen nu sancties treffen in de vorm van strafheffingen. De WTO heeft bepaald dat die 72 procent mogen belopen van het geld dat op basis van het Byrd-amendement naar Amerikaanse bedrijven is gegaan. Tot nu toe is dat zo'n 700 miljoen dollar. Vorig jaar gaf de WTO de EU in twee andere conflicten met de VS toestemming voor sancties van in totaal 6 miljard dollar.