Canal Plus verkocht

De activiteiten van Canal Plus in Nederland en België zijn overgenomen door twee Nederlandse investeerders, Greenfield Capital Partners en Airbridge Investments. Voor een niet bekendgemaakt bedrag nemen zij de betaaltelevisie Canal Plus en satellietplatform Canal Digital over van het Franse concern Vivendi.

Dit is vanochtend door de kopers bekendgemaakt. Eind vorig jaar leek Canal Plus door het Amsterdamse kabelbedrijf UPC te worden overgenomen, maar die transactie ging op het laatste moment niet door. De omzet van de twee mediabedrijven, Canal Plus en Canal Digital, was vorig jaar 110 miljoen euro. ,,De activiteiten van de satelliettak zijn winstgevend, die van de betaaltelevisie nog niet'', zegt H. Wolfert van Airbridge Investments in een toelichting.

Ruim 500.000 Nederlandse huishoudens hebben satelliettelevisie in huis via Canal Digital. ,,Het is allang niet meer zo dat alleen allochtonen gebruikmaken van schotels. Veel Nederlanders in het buitenland beschikken erover en wanneer kabelbedrijven hun prijs verhogen of hun aanbod veranderen zien we direct een hogere vraag naar satellietelevisie'', zegt Wolfert.

Hoewel de betaaltelevisie in Nederland bijna nooit winstgevend is geweest, geloven de nieuwe eigenaars dat ook Canal Plus uit de rode cijfers kan komen. ,,We blijven veel sport aanbieden en dat kost natuurlijk veel geld als je naar de rechten kijkt. Door beter samen te werken met kabelbedrijven en door de opkomst van satelliettelevisie denken we winstgevend te kunnen worden. Als een huishouden over satelliettelevisie beschikt, is er al een decoder in huis. Daarmee wordt de drempel voor betaaltelevisie lager.'' Canal Plus heeft 225.000 abonnees.