Bedreiging tegen militairen Zuid-Irak

Een plaatselijke medewerker van de Iraakse radicale geestelijke Muqtada al-Sadr heeft de Nederlandse militairen in Al Muthanna gisteren gewaarschuwd in hun kamp te blijven. Anders riskeren ze volgens hem nieuwe beschietingen door lokale milities.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag verklaarde vanmorgen dat de Nederlandse troepen geen speciale veiligheidsmaatregelen zullen nemen in verband met het dreigement. ,,We beschouwen de extra maatregelen die we vorige maand hebben genomen als voldoende. We gaan gewoon door met ons werk.''

Het dreigement was afkomstig van Ghazi al-Zargani, vertegenwoordiger van Al-Sadr in de stad As Samawah. In een gesprek met het Japanse persbureau Kyodo drukte hij de Nederlanders op het hart het oude centrum van de stad voortaan te mijden. ,,Ze moeten ophouden met het opsporen van leden van het Mahdi-leger (van Al-Sadr, red) en moeten zorgen dat vijf door de Iraakse politie gearresteerde leden van de militie vrijkomen'', zo stelde hij.

Half augustus werden de Nederlandse troepen in de plaats Ar Rumaytah, ten noorden van As Samawah, geconfronteerd met een goed voorbereide aanval. Op verschillende locaties in en bij Ar Rumaytah kwam het tot hevige gevechten, die urenlang duurden. Een wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee kwam hierbij om het leven, terwijl vijf andere Nederlanders ernstig gewond raakten. Het staat vooralsnog niet vast wie er achter de aanval zaten, maar algemeen wordt aangenomen dat het om aanhangers van Al-Sadr ging.

Naar aanleiding van deze confrontatie besloten de Nederlanders hun bewegingen voorlopig tot een minimum te beperken. Ook zouden de Nederlanders voortaan nog slechts de weg op gaan onder bescherming van een mitrailleur. Daarnaast zou voorlopig intensiever gebruik worden gemaakt van Patria-pantservoertuigen. Vanuit Nederland werden bovendien extra Patria's en terreinwagens met mitrailleurs naar Irak gezonden. De circa 1.300 Nederlandse militairen krijgen ook tijdelijk versterking van twee infanteriepelotons.