Afrika in oorlog tegen sprinkhanen

Twaalf West-Afrikaanse landen hebben gisteravond in de Senegalese hoofdstad Dakar besloten dat ze hun legers inzetten om sprinkhanenzwermen te bestrijden. Volgens de Senegalese president Abdoulaye Wade is een militaire mobilisatie de enige manier om een sprinkhanenplaag te voorkomen. Hij waarschuwde dat ,,de oorlog tegen de sprinkhanen nog lang niet gewonnen is''.

De West-Afrikaanse landen werden het gisteren eens over een gezamenlijk plan van aanpak. Dat plan voorziet onder meer in het opzetten van vijf operationele bases: in Senegal, Mali, Mauretanië, Niger en Tsjaad. Van daaruit zullen de oprukkende sprinkhanenzwermen worden besproeid met verdelgingsmiddelen.

Volgens de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, wordt twee miljoen hectare aan jonge aanplant door de sprinkhanenzwermen bedreigd. Daarvan is tot nu toe maar drie procent met pesticiden beschermd. Van de honderd miljoen dollar die volgens de FAO nodig is voor de bestrijding, is pas 37 miljoen dollar binnen.

De Senegalese president Wade deed vanuit een met sprinkhanen bedekte hoofdstad een dringend beroep op internationale hulp. Hij vroeg om vliegtuigen en pesticiden. ,,Ik wil geen geld. Tegen de tijd dat ik materiaal heb gekocht, hebben de sprinkhanen alle groen tot aan mijn paleis al opgegeten.''

De FAO vreest voor een sprinkhanenplaag die erger zal zijn dan die van vijftien jaar geleden, toen niet alleen Afrika maar ook een deel van Azië getroffen werd.